Cheltuielile publice dau un bobarnac serios pensionarilor din Romania, dupa ce Executivul a decis sa taie de pe lista de prioritati biletele de odihna destinate acestui segment de populatie, cu scopul de a mai strange baierele bugetului national si a mai economisi fondurile. Decizia va fi aplicata pe parcursul intregului an, iar numarul locurilor de tratament balnear rezervate gratuit va fi limitat la cel mult 15 la suta din totalul locurilor contractate.
Guvernul a hotarat sa sisteze contractarea biletelor de odihna pentru tratament de catre Casa Nationala de Pensii, decizie care a fost luata prin ordonanta de urgenta aprobata cu scopul de a fi reduse cheltuielile publice. Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Casa Nationala de Pensii Publice nu mai contracteaza bilete de odihna pentru anul 2012, se arata in documentul respectiv.De asemenea, a fost limitat la 15 la suta din numarul total al locurilor contractate de CNAS totalul locurilor de tratament balnear aferente biletelor la care au dreptul gratuit anumite categorii de pensionari, beneficiari ai unor legi speciale si cu caracter reparatoriu.
Masura afecteaza din plin sutele de mii de pensionari din intreaga tara, care, in baza acestor bilete, beneficiau nu doar de tratament, ci de niste vacante pe care altfel cu greu si le-ar permite majoritatea dintre ei. Nu este prima data, insa, cand o asemenea decizie este luata de Executiv. In 2010, guvernantii au decis sistarea acordarii biletelor de tratament, pe fondul crizei economice ale carei efecte trebuiau contracarate, iar pensionarii s-au vazut pusi si atunci in fata unei limitari la numarul locurilor din statiuni tot la 15 la suta din numarul total.
In Salaj, cei peste 1.500 de pensionari care au depus, in acest an, solicitari pentru obtinerea biletelor de tratament in statiunile balneare din tara, vor trebui sa isi faca tratamentele scotand bani din propriile buzunare, asta in cazul in care isi permit acest lucru. Anul trecut, cateva sute de pensionari au mers in statiuni de tratament in baza biletelor contractate de Casa Judeteana de Pensii Salaj, statiunile preferate fiind 1 Mai, Felix, Geoagiu Bai, Calimanesti, Amara etc.
La nivel national, in 2011, valoarea biletelor de odihna a fost stabilia la 10 la suta din suma totala alocata prin Legea bugetului asigurarilor sociale, pentru peste 53.000 de bilete, durata sejurului fiind de sase zile.