Cateva zeci de parinti din Salaj, ajunsi dupa gratii, si-au lasat copiii in grija statului. Minorii au varste cuprinse intre un an si 18 ani si beneficiaza de ocrotire, finantata din banii nostri ai tuturor, in centrele rezidentiale din judet.
Potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, in unitatile aflate in subordinea directiei sunt institutionalizati peste 20 de copii ai caror parinti se afla in detentie pentru diferite delicte, in principal, pentru furturi, un singur caz fiind pentru viol. Cinci dintre acestia, desi aveau varste intre 7 si 10 ani nu au fost scolarizati, motiv pentru care acestia beneficiaza de serviciile oferite prin centrele multifunctionale sociale de la Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei sau Jibou. Pe de alta parte, in Salaj sunt si copii in plasament ai caror parinti au ajuns dupa gratii, dar nu dispunem de date certe in acest sens, ci doar de informatii potrivit carora acestia nu sunt de gasit, a precizat directorul DGASPC.
Violeta Milas a aratat ca parintii care-si ispasesc pedepse pentru diferite delicte sunt, paradoxal, foarte interesati de copiii lor, cu toate ca in timpul perioadei de libertate ei uitau de acestia. Sunt mame care pe perioada detentiei sunt foarte interesate de cei mici, dar dupa ce ies din inchisoare nu le mai pasa de acestia. Reprezentantul DGASPC Salaj a deplans cazul unei femei care, desi avea trei copii, l-a mai procreat in inchisoare pe al patrulea, dupa care l-a abandonat la spital si a fugit in strainatate. Dupa doi ani, s-a intors sa-l caute, a dorit sa-l vada, acesta fiind institutionalizat intr-un centru din cadrul DGASPC, dar a sustinut ca nu are posibilitatea de a-l creste.
Multi parinti aflati dupa gratii, spune Violeta Milas, au pretentii de la copiii lor sau de la persoanele la care minorii sunt in plasament, sa le trimita bani si pachete pe perioada detentiei. Mai rau, altii, dupa ispasirea pedepsei, vin in centrele in care le-au fost ocrotite odraslele si sustin ca cei mici nu au beneficiat de conditii speciale de educatie, scolarizare, hrana sau vestimentatie. Ne intrebam oare, cum de acesti infractori mai pot avea pretentii, atata timp cat statul si intreaga comunitate contribuie la asigurarea bugetelor necesare finantarii costurilor aferente ingrijirii copiilor lor.