Situația curățeniei în Zalău, municipiu – reședință de județ, rămâne în ciuda unor schimbări drastice de ordin legislativ și al unor proiecte pentru care am plătit sume frumoase de bani, una care lasă foarte mult de dorit. Dacă unele aspecte ale salubrității par să găsească, prin factorii direct responsabili, “luminița de la capătul tunelului”, alte lucruri rămân în continuare pe stocul urât mirositor al municipiului.
Toate acestea în ciuda investițiilor, a creșterii substanțiale a cuantumului amenzilor aplicate celor care aruncă gunoiul pe jos au în locuri necorespunzătoare și a eforturilor pe care municipalitatea, în colaborare cu Poliția locală și operatorul de servicii Brantner, le fac pentru ca orașul nostru să fie mai curat.
Camerele de filmat ale Primăriei închid în continuare “lentila”
Nu mică le-a fost bucuria locatarilor de la bloc atunci când cotidianul nostru a anunțat, în premieră, montarea în 15 puncte de colectare a deșeurilor menajere din municipiu a unor camere de filmat de înaltă rezoluție, astfel încât – credeam pe atunci – să reușim să scăpăm de această pacoste ce se perpetuează de la o administrație la alta: mizeria din jurul blocurilor și mirosul de nesuportat din jurul pubelelor de gunoi.
Proiectul, în valoare de 28.000 de lei, a fost implementat într-o primă fază prin amplasarea acestor camere video HD care pot capta imagini inclusiv în condiții de luminozitate redusă, la punctele de colectare a gunoiului de pe str. Gheorghe Doja – zona bloc D48, str. Pietriş – zona bloc GD11, str. Dumbrava – zona bloc P24, str. Simion Bărnuţiu – zona bloc SB86, str. Avram Iancu – zona bloc N7, str. Sfânta Vinere – zona bloc C16, str. Păcii – zona bloc L1, str. Porolissum – zona Peco, str. lt.col. Teofil Moldoveanu -zona bloc S23, str. Aleea Ritmului – zona B30, str. Simion Bărnuţiu – zona bloc A29, str. Simion Bărnuţiu – peste drum de Unitatea Militară, str. Alimpiu Barbulovici – zona bloc B1, str. Crişan – zona bloc I58 şi str. lt. col. Pretorian – zona pasarelei.
Deși în urmă cu aproape o lună prezentam situația existentă la unul din punctele de colectare a deșeurilor din Zalău, respectiv zona blocurilor N6-N7 din Brădet, acolo unde se aruncă aproape zilnic pe lângă “cușcă” piese de mobilier, materiale de construcții, feronerie, aparatură electrocasnică defectă și alte resturi care fac din această zonă un tablou de coșmar, situația este neschimbată și în prezent. De fapt, este schimbat doar <<mobilierul stradal>> din acest punct de colectare, întrucât vechile obiecte de mobilier – fotolii, rafturi, canapele – au fost înlocuite cu altele, lăsate acolo de zălăuani care nu înțeleg în ruptul capului sensul proverbului “Ce ție nu-ți place, alutia nu-i face!”.“Peisajul” este asezonat și cu câțiva saci de deșeuri vegetale, pentru a da o notă “pitorească” spațiului de sub ferestrele apartamentelor zălăuanilor.
Acest centru de colectare a deșeurilor, aflat la intrarea locului de joacă din Brădet arată astăzi așa cum se poate observa în fotografia alăturată. Ne întrebăm, ore care este scopul camerei de luat vederi, de înaltă rezoluție, cameră amplasată deasupra acestui punct de colectare, dacă situația este necshimbată de aproape două luni?
Consilierii locali votează, pe needucați îi doare în cot!
Unde sunt amenzile votate de consilierii locali, acelea uriașe, care promiteau că ne scapă de coșmarul omniprezent în municipiu? Unde sunt sancțiunile de oricare alt fel, mustrările, atenționările, oricare altă formă ce poate ajuta la remedierea acestei situații, de ce n-am putea afla chiar și numele acestor cetățeni, pentru că poate, doar astfel vom reuși să-i aducem și pe ei pe drumul cel bun al civilizației!
De ce nici măcar acum, când măsurile au fost sporite iar cuantumul unei amenzi ajunge la un salariu mediu pe economie, totuși, lucrurile sunt neschimbate? Lăsând la o parte conștiința unor cetățeni, care nu au și nici nu vor avea vreodată un minimum de bun simț astfel încât să se comporte așa cum trebuie, autoritățile trebuie să încerce să găsească noi metode sau să le îmbunătățească pe cele deja existente, astfel încât această situație să ia sfârșit.
Același peisaj, roiuri de muște și țânțari – insecte purtătoare de microbi și viruși, plus mirosurile absolut îngrozitoare care însoțesc aceste puncte, găsim și în Dumbrava II la blocurile aflate în spatele Spitalului Județean (!), în Porolissum sau Simion Bărnuțiu. Insecte, câini comunitari și șobolani – vietăți pentru care aceste spații reprezintă un adevărat “rai”, reușind zi de zi să ne facă viața urâtă și să mențină deasupra acestor cartiere un miros greu de suportat, o imagine dezolantă și un risc sporit de boli, mai ales pe timpul acestor săptămâni caniculare.
Sunt și vești bune: municipalitatea va monta coșuri de gunoi pe străzile pe care acestea lipsesc
Articolele publicate în cotidianul Magazin Sălăjean, referitoare la situația precară a salubrității municipiului, dar și opiniile cititorilor apărute la rubrica ce le este special dedicată, nu au rămas fără ecou. Administrația locală zălăuană a decis ca în perioada imediat următoare să achiziționeze și să instaleze pe mai multe străzi din municipiu coșuri de gunoi, astfel încât mizeria și obiceiul urât al unor zălăuani de a arunca pe jos gunoiul să fie diminuate sau chiar eradicate.
Pe străzi precum Nicolae Titulescu, Andrei Șaguna, Lajos Kossuth sau Gheorghe Lazăr, nu există coșuri de gunoi, astfel încât, chiar și cetățenii bine-intenționați nu au unde să arunce un ambalaj sau orice alt deșeu. Totodată, situația privind mizeria existentă pe mai multe străzi din oraş, spații ocolite cu grație, zi de zi, de echipele de salubritate, pare să-și găsească o oarecare rezolvare, însă aceasta se va întâmpla și cu sprijinul riveranilor, după cum spun reprezentanții municipalității. În răspunsul primit la redacție din partea Primăriei Zalău, se arată: “S.C.Citadin S.R.L. urmează să monteze coșuri de gunoi stradale, în următoarea perioadă, și în zonele în care acestea sunt mai puține sau chiar nu există. Echipa de curățenie Citadin lucrează, dar întâmpină greutăți pe străzile pe care sunt parcate mașini pe carosabil în momentul în care își desfășoară activitatea”, spun reprezentanții administrației locale zălăuane.