Trei din cele cinci cereri depuse în cadrul programului de finanțare pentru monumentele istorice derulat de către Consiliul Judeţean Sălaj au fost declarate eligibile. Este vorba despre cele ale Parohiei Greco-catolice Bădăcin – pentru Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Parohiei Ortodoxe Sighetu Silvaniei – pentru biserica de lemn din localitate şi Parohiei Ortodoxe Bădăcin – pentru lăcaşul de cult din sat.
Cea mai mare sumă – 100.000 de lei – a fost alocată proiectului de reabilitare a Casei Memoriale, celelalte două proiecte primind 25.000 de lei, respectiv 34.000 de lei. În urma etapei de verificare și selecție, ceilalţi doi solicitanți – Parohia Reformată Ip și Parohia Reformată Coșeiu – au fost declarați neeligibili, întrucât nu au depus Autorizația de Construire, document obligatoriu, ne-au transmis reprezentanţii CJ Sălaj.
Este pentru prima dată când administraţia judeţeană decide să aloce bani pentru monumentul istoric de la Bădăcin, numeroasele solicitări făcute de-a lungul timpului de către cei care administrează imobilul, dar şi de către consilierii liberali lovindu-se de refuzul categoric al conducerii CJ Sălaj. „Sigur că banii nu sunt deloc mulți, dar reprezintă un pas înainte, după ce, aproape trei decenii, autoritățile județene (indiferent de partide!) au tratat cu total dezinteres patrimoniul istoric al Sălajului. Mulțumiri tuturor celor din CJ care au sprijinit acest program! E un început…”, a reacţionat liberalul Paul Maghiu, unul dintre aleşii care s-au luptat pentru ca monumentul de la Bădăcin să primească sprijin financiar de la bugetul judeţului. Acesta a mai spus că programul este perfectibil, iar pentru a încuraja cât mai mulți proprietari de monumente istorice să depună proiecte, va propune ca de anul viitor, banii veniți de la CJ să poată fi folosiți și pentru întocmirea documentațiilor, nu doar pentru lucrările propriu-zise de reabilitare.
Monument istoric salvat cu bani din donaţii
Imobilul de la Bădăcin a fost construit în 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. Fiind construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă, procesul de deteriorare a fost extrem de rapid. Din 2015, de la lansarea campaniei de strângere de fonduri, din donaţii au fost efectuate lucrări în valoare de circa 100.000 de euro. Monumentul istoric a intrat în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea în urmă cu doi ani.
Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române din 1919. Supranumit Sfinxul de la Bădăcin, a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania şi a avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După Al Doilea Război Mondial, a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste.
Doar jumătate din banii puşi la bătaie au fost repartizaţi
Intitulat “Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, programul a dispus de un buget de 300.000 de lei, valoarea maximă ce putea fi alocată pentru un proiect fiind de 100.000 de lei. Prin acest demers, autorităţile şi-au propus să asigure accesul egal la finanţare al oricărei persoane fizice sau juridice de drept privat, proprietară a unui monument istoric clasat în grupa B, de pe raza administrativ-teritorială a judeţului, în vederea acoperirii parţiale a costurilor lucrărilor de întreţinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a respectivelor monumente, pentru care există autorizație de construire valabilă.
Finanţarea vizează sprijinirea proiectelor de execuţie de lucrări de conservare, restaurare, intervenţie sau protejare deja autorizate şi cu autorizaţie de construire valabilă, pentru monumente şi situri clasate în categoria B şi care sunt folosite în scopul unor activităţi socioculturale, de învăţământ, sănătate, de cult, de binefacere ori altor activităţi asemănătoare sau de locuinţă (bloc sau unitate unifamilială).
În urma repartizării fondurilor, au rămas necheltuiţi 141.000 de lei, adică 47 la sută din bugetul iniţial.
maghiu asta s-o luptat sa ramana bugetar de la citadin, transurbis si uzina electrica la compania de apa, platit pentru nimic