Peste 900 de dansatori, instrumentişti şi solişti vocali din ţară şi străinătate vor urca pe scena ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Ecouri Meseşene”, ce va avea loc la finele acestei săptămâni, în parcarea din spatele Primăriei Zalău.
Vineri, 27 iulie, începând cu ora 18, vor evolua formaţii şi ansambluri de copii şi tineret din judeţul Sălaj („Izvoarele Barcăului”, Sâg; „Bujorii Cehului”, Cehu Silvaniei; Palatul Copiilor, Zalău; Liceul de Artă „Ioan Sima”, Zalău; „Cizereana”, Cizer; „Someşul” Junior, Jibou; „Meseşul” Junior, Zalău (CCAJS); Școala Populară de Artă și Meserii Zalău (CCAJS); „Cununa Meseșului”, Horoatu Crasnei; Clubul Copiilor Cehu Silvaniei; „Barcăul”, Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei; „Tancoska”, Zalău; „Járdovány”, Borla; „Bokreta”, Crasna; „Berekenye”, Cehu Silvaniei; „Vadrózsák”, Nușfalău), pentru ca duminică, 29 iulie, publicul să îi poată urmări prestaţiile ansamblurilor folclorice şi a soliştilor vocali din ţară (judeţele Sălaj, Olt, Satu Mare, Maramureş, Alba, Cluj) şi străinătate (Israel, Lituania, Italia, Spania, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Ucraina și Slovacia).
„Încercăm să oferim sălăjenilor, ca în anii precedenţi, spectacole folclorice de calitate. Şi în 2018 am continuat parteneriatul cu Primăria Jibou şi Clubul Copiilor Jibou, pentru Festivalul «Someş, cântecele tale», astfel că vom trimite cinci formaţii din străinătate ca să evolueze pe scena de la Jibou. Un alt parteneriat este cel cu comunitatea de slovaci din Făgetu, ansamblul din Slovacia invitat de noi va participa duminică la festivalul folcloric pentru copii organizat de Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România. Ca o noutate, avem parteneriate cu festivaluri internaţionale din Cluj şi Bistriţa, ceea ce înseamnă că noi voi trimite formaţii acolo, iar ei vor trimite formaţii de muzică populară care se evolueze la evenimentele de la Zalău şi Jibou”, a precizat marţi, 24 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.
Potrivit spuselor sale, la ediţia 2018, ce va avea loc tot în acest weekend, se va înregistra cea mai numeroasă prezenţă de până acum a formaţiilor din străinătate. „Aşteptăm peste 900 de participanţi – dansatori, instrumentişti şi solişti vocal-instrumentali”, a precizat managerul, adăugând că festivalul dispune de un buget de 150.000 de lei.
La rândul său, profesorul Victor Pintea, de la Clubul Copiilor din Jibou, cel care se ocupă de organizarea festivalului „Someş, cântecele tale” de 32 de ani, a declarat că evenimentul va aduce laolaltă artişti şi meşteri populari din şase judeţe ale României. „Este cel mai longeviv festival de copii şi tineret din ţară şi are ca slogan, şi în acest an, «talent, tinereţe, prietenie», a punctat profesorul Pintea.