Circa o treime dintre cei peste 2.000 de salajeni care beneficiaza de indemnizatii pentru cresterea copilului sunt incadrati la plafonul minim de 600 de lei. De cealalta parte, datorita veniturilor consistente realizate in anul anterior nasterii copilului, 12 sunt beneficiari ai idemnizatiei maxime de 3.400 de lei.
Potrivit consilierului juridic din cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Salaj, Manuela Cipleu, la nivelul judetului sunt, in prezent, aproximativ 2.090 de beneficiari ai idemnizatiei pentru cresterea copilului si stimulentului lunar si de insertie. Dintre beneficiari, 1.983 de salajeni primesc indemnizatii pentru cresterea copilului. In functie de cuantumul acestui ajutor, 1.396 sunt beneficiari cu indemnizatii lunare de 600 de lei, 464 primesc lunar intre 601 si 1.200 de lei, iar 123 beneficiaza de indemnizatii lunare cuprinse intre 1.201 si 3.400 de lei, ne-a declarat Marinela Cipleu.
Desi pentru marea majoritate a beneficiarilor acestei prestatii sociale, cuantumul alocatiei este cel minim, in valoare de 600 de lei, 12 salajence sunt privilegiate, ele primind lunar indemnizatii maxime de 3.400 de lei. Este vorba despre acele mame care au ales concediu de maternitate cu durata de un an si pentru care 75 la suta din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni depaseste plafonul de 3.400 de lei.
Potrivit sursei citate anterior, la aceasta data sunt in plata circa 1.000 de beneficiari incadrati conform legislatiei in vigoare inainte de 1 ianuarie 2011, iar 978 in baza prevederilor legale intrate in vigoare dupa aceasta data. Dintre acestia din urma, care intra sub incidenta Ordonantei 111/2011, 65 au optat pentru indemnizatia acordata pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an, diferenta, de 913 salajence alegand sa stea acasa cu copilul pana la implinirea varstei de 2 ani. Potrivit legislatiei aferente, mamele care opteaza pentru un concediu de maternitate de 2 ani primesc o indemnizatie lunara in cuantum de 75 la suta din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, iar indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 1.200 de lei.
Au lasat concediul pentru job
Pentru mamele care decid sa revina la serviciu mai devreme de 2 ani, statul ofera un stimulent financiar lunar in valoare de 100 sau 500 de lei, pana la data la care s-ar fi incheiat in mod normal concediul de crestere a copilului. Este vorba despre stimulentul acordat beneficiarilor care se intorc la locul de munca, iar cuantumul acestuia este in functie de legea dupa care este platita indemnizatia pentru cresterea copilului. Numarul salajencelor care au renuntat la concediu pentru a se intoarce la munca este de doar 107. Conform celor declarate de Marinela Cipleu, dintre beneficiarii care s-au reintors la locul de munca inainte de incheierea perioadei de concediu maternal, 34 primesc un stimulent lunar de 100 de lei, potrivit legislatiei dinainte de 2011, iar 73 incaseaza lunar stimulentul de insertie de 500 de lei – in acest caz fiind vorba doar de cei care au optat pentru concediul de 1 an potrivit legislatiei actuale.
Daca unele mamici renunta la concediu pentru a se intoarce cat mai devreme la locul de munca, o parte intra in concediu de cresterea a copilului de pana la 2 ani inainte ca precedentul concediu de maternitate sa fie finalizat. Chiar si timp de patru ani, mamicile de profesie care sunt la al doilea concediu maternal luat in prelungirea primului, au stabilitatea locului de munca garantata si beneficiaza in continuare de indemnizatie de crestere a copilului. In conditiile in care posturile pe care au fost incadrate proaspetele mamici raman blocate pe perioada acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, angajatorii nu primesc cu foarte mare entuziasm decizia mamicilor de a se perinda din maternitate in maternitate, stimulentele financiare oferite mamicilor care se intorc la locul de munca pe durata concediului maternal avand un rol important in acest sens.