Mai mult de jumătate dintre locurile destinate învăţământului profesional au rămas neocupate

După prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual, în școlile din județul Sălaj au rămas neocupate 308 din totalul celor 572 de locuri puse la bătaie pentru anul școlar 2018-2019, potrivit celor mai recente date publicate de către Ministerul Educației. Toate locurile disponibile vizează învățământul profesional, în condițiile în care cele 14 de la învățământul dual s-au ocupat extrem de repede.

Conform sursei citate, cei care vor să urmeze o școală profesională se pot orienta, în a doua etapă de admitere, spre clasele de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei (tâmplar universal), Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida (lăcătuş mecanic prestări servicii), Liceul Tehnologic nr. 1 Nuşfalău (mecanic auto), Liceul Tehnologic nr. 1 Şărmăşag (mecanic auto, sudor), Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg (tâmplar universal), Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc (mecanic auto, confecţioner produse tehtile), Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei (mecanic auto, ospătar vânzător în unităâi de alimentaţie), Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău (bucătar, lucrător hotelier, ospătar vânzător în unităţi de alimentaţie, bucătar, comerciant-vânzător), Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna (mecanic auto), Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău (sudor, zidar-pietrar-tencuitor), Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou (lăcătuş mecanic, confecţioner produse textile) şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei (tâmplar universal, tricoter-confecţioner).

Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat începe la finele lunii august, iar înscrierea elevilor se derulează astfel: în perioada 31 august – 3 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat; în 5 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care nu organizează preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat.
Detalii despre unităţile de învăţământ care au locuri libere pentru învăţământul profesional şi pentru învăţământul dual, precum și o situaţie centralizată la nivel naţional privind numărul de locuri libere sunt publicate pe alegetidrumul.ro.

Formarea elevilor înscrişi la învăţământul profesional este susţinută financiar printr-o bursă lunară de 200 de lei, acordată de la bugetul statului. Cei care frecventează învăţământul dual primesc minim 400 de lei lunar: 200 lei de la bugetul de stat și minim 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică.

Leave a Comment