După ce în 2016 a reconstituit nunta tradiţională a străbunicilor săi, iar anul trecut a reeditat povestea de dragoste a bunicilor săi, la finele săptămânii trecute, Patricia Toma, o tânără de 20 de ani din satul Marin, a organizat o nouă ediţie a evenimentului „Zilele au gust la Marin”. Pe parcursul a trei zile, în ograda cu prunul a casei lui Petrea Stropii şi în curtea Casei Tradiţionale din Marin, oaspeţii au fost invitaţi să ia parte la o proiecţie de filme româneşti, ateliere practice susţinute de meşteri locali, degustări de preparate tradiţionale, expoziţii de fotografie veche şi de icoane pe sticlă, muzică arhaică, precum şi la o paradă a porturilor populare din diverse zone ale ţării.
Prin această amplă manifestare, tânăra şi-a propus să promoveze satul natal, să revigoreze obiceiuri uitate şi să redea strălucirea de odinioară costumului popular.
„Dacă la ediţiile precedente, elementele centrale au fost reconstituirile unor momente din viaţa satului de odinioară, la ediţia din acest an am mers mai mult pe ideea de relaxare la ţară şi am creat un program mai plin, divers, pentru toate vârstele. Vrem să promovăm cultura autentică românească, gastronomia tradiţională şi portul popular şi să atragem mai mulţi tineri, care să înveţe tot ceea ce ţăranii abia aşteaptă să împărtăşească şi, mai apoi, să aplice, în aşa fel încât să îşi creeze un viitor în România”, ne-a declarat Patricia.
Elementul spectaculos al „Zilelor” din acest an l-a reprezentat pregătirea oii la groapă, un preparat străvechi, complex, de care s-au ocupat doi maeştri ai bucătăriei tradiţionale – Mircea Groza şi Gheorghe Căpuşan, proprietarul „Poarta de su` Feleac”, primul muzeu etnografic privat din Transilvania.
Felicitari organizatoriilor si participantilor!