Detinatorii de permise de conducere vor fi obligati sa efectueze controlul medical periodic la eliberarea unui permis cu o noua perioada de valabilitate, in timp ce soferii masinilor inmatriculate in alte state vor trebui sa prezinte la cererea politistilor, pe langa actul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, si documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus. Potrivit unui comunicat de presa remis de Biroul de Presa al Guvernului Romaniei, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost aprobat in sedinta de ieri a Guvernului.
Dintre reglementarile adoptate, majoritatea se refera la obligativitatea inmatricularii in tara a autovehiculelor proprietate a cetatenilor romani. Astfel, autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in tara, vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului de vanzare-cumparare, intr-un an calendaristic. Dupa expirarea acestui termen vor fi retinute certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare, iar proprietarilor autovehiculelor le vor fi aplicate amenzi, se arata in informatia de presa. De altfel, cetatenii romani care conduc autovehicule inmatriculate in alte state vor fi obligati sa prezinte, la cererea organelor de politie, pe langa actele de identitate sau permisul de conducere, si documentele de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, referitoare la bunurile transportate, precum si un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul. Acest document din urma va fi insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.
Totodata, proiectul de lege introduce obligativitatea efectuarii controlului medical periodic, ori de cate ori se solicita eliberarea unui permis de conducere cu o noua perioada de valabilitate. O alta prevedere inclusa in proiectul de act normativ prevede introducerea mopedelelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor, iar pentru conducerea acestora devine obligatorie detinerea unui permis de conducere corespunzator, incepand cu data de 19 ianuarie 2013.
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta. Prevederile din actul normativ referitoare la inmatricularea autovehiculelor vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, urmand ca intr-un termen de inca 30 de zile sa fie elaborate procedurile de aplicare a acestor reglementari. Aspectele vizand obligativitatea controlului medical periodic se aplica de la intrarea in vigoare a actului normativ, iar celelalte reglementari vor intra in vigoare incepand cu data de 19 ianuarie 2013.
Proiectul are in vedere, in principal, transpunerea in legislatia nationala a unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere.