Victimele violenței domestice vor putea obține ordin de protecție de îndată, direct de la polițist

Victimele violenței domestice vor putea cere un ordinde protecție provizoriu, potrivit unui act normativ apărut azi în Monitorul Oficial. Ordinul va fi dat direct de polițist, putând fi pus în executare de îndată și fără trecerea unui termen, în contextul în care, în prezent, doar judecătorul poate dispune măsuri de protecție a victimei printr-un astfel de ordin. Și, deși legea a apărut deja în Monitorul Oficial, va fi necesară emiterea acestui ordin în următoarea perioadă, până pe 15 noiembrie, cel mai târziu.

Persoanele care sunt victime ale faptelor de violență domestică vor putea obține un ordin de protecție mult mai repede, direct de la polițist, potrivit  Legii nr. 174/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie, apărută azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 618.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică anul trecut, în primăvară, dar a trecut de Executiv după aproape un an și în iunie și-a încheiat parcursul legislativ în Parlament, primind votul decisiv al deputaților. Totuși, deși a apărut deja legea în Monitor, chestiunea ordinului provizoriu nu se poate pune imediat în practică, fiind necesar un model oficial de astfel de document.

În Legea nr. 174/2018 scrie că acest ordin va trebui emis în 120 de zile de la publicarea acestei legi, deci, ar trebui ca autoritățile să se încadreze cu emiterea lui până la 15 noiembrie. Dar nu este exclus să existe întârzieri. De îndată ce acest ordin va exista efectiv, redacția avocatnet.ro va reveni cu informații suplimentare.

„Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiști care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, scrie în lege.

Ordinul de protecție provizoriu va fi dat atunci când polițiștii apreciază că există un risc iminent ca viața cuiva ori sănătatea sa să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică. Potrivit actului, ei vor avea mereu un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia vor da sau nu un ordin de protecție. Dar și dacă apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru un ordin provizoriu, polițiștii vor explica potențialei victime că pot să facă o cerere pentru un ordin de protecție obișnuit.

„Obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen”, mai scrie în lege. Odată ce este emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă constată că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv.

În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

 

Ce va putea dispune polițistul și pentru cât timp?

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus); obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta; obligarea agresorului de a nu comunica, sub nicio formă, cu victima sau cu membri de familie ai acesteia; obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere; predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.

Vorbim, practic, de o serie de măsuri dintre care unele pot fi dispuse și la acest moment, însă doar de către instanța de judecată, printr-un ordin de protecție obișnuit. Polițistul nu va putea să-i interzică agresorului să se ducă în anumite localități, spre exemplu, dar judecătorul are această posibilitate.

Cel mai important este faptul că, potrivit proiectului, măsurile de mai sus vor putea fi dispuse pe o durată de până la cinci zile. Dacă procurorul căruia i s-a înaintat de către polițist ordinul provizoriu va decide că e cazul să se facă o solicitare pentru unul obișnuit, atunci durata inițială a ordinului de protecție provizoriu se va prelungi automat cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a celuilalt ordin, potrivit legii.

În fine, chiar și acest ordin provizoriu va putea fi contestat în instanță, potrivit legii, în termen de 48 de ore de la comunicare.

În altă ordine de idei, Curtea Constituțională a dat anul trecut o decizie privitoare la ordinul de protecție, prin care a stabilit că e neconstituțional ca victima să poată cere ordinul împotriva fostului soț doar dacă aceștia locuiesc împreună. Judecătorii constituționali au considerat că cerința conviețuirii foștilor soți este total nerezonabilă și prin respectarea ei se refuză protecția victimei unor violențe evidente pentru judecători.

Leave a Comment