Construcţia Spitalului Regional de la Cluj, ce va deservi şase judeţe din nord-vestul ţării, inclusiv Sălajul, ar putea demara până la finalul anului în curs, a declarat sâmbătă, 14 iulie, la Zalău, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Eu cred, sper, ca la sfârşitul anului 2019 să avem deja începută construcţia a cel puţin două dintre cele trei. Finanţarea este asigurată parţial de Comisia Europeană, respectiv 159 de milioane de euro pentru cele trei spitale, iar partea de cofinanţare va fi asigurată de bugetul de stat sau alte surse”, a precizat ministrul.
Potrivit spuselor sale, în acest an vor fi depuse cererile de finanţare, după care vor fi demarate procedurile de licitaţie.
„Vineri, la Iaşi, am lansat împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii proiectul Spitalului Regional Iaşi, adică draftul studiului de fezabilitate, în 26 iulie vom lansa la Cluj, draftul studiului de fezabilitate al Spitalului Regional Cluj, iar în luna septembrie, la Craiova. Cererea de finanţare pentru spitalul din Iaşi va fi depusă în luna septembrie, Clujul în octombrie, Craiova în decembrie. În mod normal, după depunerea cererii de finanţare şi aprobarea de către Comisia Europeană urmează procedurile de licitaţie”, a punctat ministrul Sănătăţii.
Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj va avea 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi un heliport. Ministerul Sănătății are în vedere construirea a trei spitale regionale de urgență – la Cluj, Iași și Craiova, investiție pentru care Guvernul României a negociat cu Comisia Europeană alocarea a 150 milioane de euro reprezentând contribuția națională, conform memorandumului prin care, în martie 2015, a fost stabilită majorarea procentului aferent ratei de cofinanțare națională pentru axele prioritare Dezvoltarea infrastructurii sociale și Asistență Tehnică ale Programului Operațional Regional 2014-2020.