Fermierii care beneficiaza de subventii pentru terenurile agricole au obligatia sa anunte in scris Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in termen de zece zile, aparitia de cazuri de forta majora sau circumstante exceptionale. In caz contrar, se pot gasi in situatia de a fi penalizati sau chiar exclusi de la plata. Este vorba atat de calamitatile naturale, cat si de decesul sau incapacitatea de munca a fermierului care a depus cererea.
In cazul in care, din cauza capriciilor vremii, terenurile sunt afectate de calamitati, fermierii pot primi totusi sprijin financiar pentru unitatea de suprafata pentru care depun in aceasta perioada cereri la APIA, cu conditia sa faca o cerere si sa prezinte, in termen de zece zile de la producerea evenimentului, documente justificative. In cazul in care zona in care au terenurile este declarata calamitata la nivel national, nu trebuie depusa decat instiintarea de producere a evenimentului. Atunci cand culturile sunt afectate din cauza unor fenomene naturale izolate, este nevoie ca instiintarea sa fie insotita de un proces verbal de constatare a calamitatii, document eliberat de primaria pe raza careia se afla terenurile in cauza.
Alte cazuri in care potentialii beneficiari de subventii agricole pot ramane fara banii asteptati sunt asa-numitele circumstante exceptionale. Practic, daca dupa depunerea cererii, titularul decedeaza, mostenitorii acestuia pot totusi primi ajutorul financiar doar daca instiinteaza APIA in acest sens, in acelasi termen de zece zile. In plus, mostenitorii trebuie sa prezinte un certificat care sa ateste calitatea pe care o au sau, in cazul existentei mai multor mostenitori, o imputernicire din partea acestora.
Mai sunt si situatii in care titularul cererii de subventie nu-si poate munci pamantul, din cauza bolii, a unui accident sau din alte motive, dar care nu a anuntat in timp util, caz in care risca sa fie exclus de la plata in anul respectiv pentru ca nu a muncit pamantul pentru care a solicitat sprijin financiar. Aceste situatii pot fi evitate in cazul in care persoana in cauza depune la centrul APIA un certificat medical de constatare sau o adeverinta medicala cu privire la incapacitatea de munca de lunga durata din punct de vedere profesional.