Centrul „Acasă” din Zalău – o oază de sănătate pe care multe judeţe şi-ar dori-o, un loc în care serviciile, personalul, tratamentul de specialitate şi cel sub forma suportului psihologic şi moral sunt, toate, la superlativ. Despre condiţiile din acest centru, imaginile vorbesc de la sine. Curăţenie exemplară, linişte, profesionalism. Saloane care arată a camere de hotel, băi moderne, dotate cu tot ceea ce este necesar, săli de gimnastică de recuperare și aparate speciale pentru exerciții fizice, spaţii de recreere, săli de mese care sclipesc de curăţenie şi un cadru natural care completează în modul cel mai fericit acest aşezământ.
Conducerea centrului a organizat vineri, 6 iulie, o conferință de presă prilejuită de vizita unei echipe de profesioniști olandezi, echipă venită special la Centrul Acasă, într-un schimb de experiență ce s-a desfășurat pe parcursul a opt zile.
“Dorim să marcăm vizita de lucru la Centrul de Recuperare, Tratament și Îngrijire Acasă a unei echipe multidisciplinare din Olanda, vizită ce s-a desfășurat în perioada 30 iunie – 7 iulie 2018, în cadrul unui schimb continuu de experiență menit să ajute la îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite de către Centrul Acasă”, a spus în deschiderea evenimentului, managerul Centrului Acasă, Dorina Bucknall.
La conferința de presă au fost prezenți managerul Dorina Bucknall, directorul consiliului director al Fundatiei – Alexandru Tamba, Ioana Pop – departamentul de comunicare și cele patru invitate din Olanda, Roelie Harlaar – ergoterapeut și lider al grupului, Isabell van Geleuken – logoped profesionist, Marion Kissels – fizioterapeut specializare copii și Yvette Sipers – fizioterapeut cu specializare adulți.
Colaborare excelentă cu cadrele medicale olandeze, în cadrul acestui schimb de experiență
Echipa oaspete a fost impresionată de centrul Acasă, venind cu o serie de idei noi, creative, simple și practice, idei care au fost deja testate și sunt puse în practică, atât pe parte organizatorică cât mai ales pe parte de terapii și îngrijire. Echipa olandeza a dorit, încă din prima zi, să înțeleagă și să vadă modul obișnuit de viață al pacienților noștri, majoritatea membrilor echipei vizitând pentru prima dată România. Invitații din Olanda au vizitat Spitalul Județean de Urgență Zalău, Căminul de Bătrâni Crasna, pacienți care locuiesc în mediul rural, centre comerciale, cartiere din Zalău, comunele învecinate.
Pe toată perioada șederii, echipa a urmat programul de lucru normal împreună cu personalul Centrului, fiecare pe domeniul său de expertiză. Colaborarea dintre echipa olandeză și personalul din Centru a fost foarte bună, cu multa deschidere, seriozitate și pasiune pentru munca și noutățile în domeniu. Liderul grupului olandez, Roelie Harlaar, a fost impresionată de profesionalismul echipei de la Centrul Acasă.
“Nivelul în care se efectuează tratament și îngrijire, aici, la centrul Acasă, este unul foarte ridicat. Deși nu vorbim de o competiție între ceea ce se întâmplă aici și ceea ce avem noi, în Olanda, remarc totuși necesitatea implicării mai profunde și mai consistente pe segmentul legislației, a sprijinului concret, inclusiv material, din partea autorităților din România. Am vizitat, de exemplu, un pacient ce locuiește aici în oraș, într-un bloc cu patru etaje.
Am întrebat cum reușește această femeie care suferă de afecțiuni incompatibile cu posibilitatea de a se deplasa, să ajungă jos, să vadă lumina zilei, ca să nu mai vorbim de anumite lucruri care necesită deplasare, cum poate să urce înapoi – presupunând că, într-un fel sau altul, poate ajunge jos în condiții de siguranță – pentru că nu am văzut niciun lift, nicio rampă automată, absolut nimic. Iar situația din păcate nu este singulară. Acesta este doar un exemplu.
Oamenii de aici sunt dedicați, calzi, atenți, depun eforturi mari și fac totul cu o dragoste care ne-a impresionat. Dar toate acestea au nevoie și de sprijin din partea statului roman, de mai multă aplecare și înțelegere a unor nevoi ce nu pot aștepta la nesfârșit. Suntem bucuroase că am avut ocazia să vizităm acest minunat județ și să cunoaștem oamenii care lucrează aici și sunt convinsă că, pe viitor, vom reuși să venim mai des și să transformăm fiecare colaborare într-o nouă treaptă de evoluție pe segmentul calității acestor servicii”, a spus liderul grupului olandez, Roelie Harlaar.
Noul manager al Centrului, Dorina Bucknall, este o româncă plecată de aproape două decenii din țară, cu un arsenal de experiență și expertiză consolidate timp de peste 17 ani în management.
Idei și perspective noi
Extrem de modestă și deschisă, cunoscătoare a limbii olandeze, Dorina Bucknall nu a dorit să vorbească despre realizările ei sau despre schimbările în bine pe care, de altfel, toată lumea le-a observat de la venirea ei la conducerea centrului. Ea consideră că, în acest moment, sunt importante realizările și eforturile depuse până acum de fiecare categorie de personal, dar mai ales planurile pe care atât ea, în calitate de manager, cât și întregul personal de la Centrul Acasă, le au pentru viitor:
“Lista de așteptare este uriașă, iar eu îmi doresc foarte mult să reușesc, împreună cu fiecare om care lucrează aici, să facem în așa fel încât să mărim șansele tuturor pentru a putea ajunge la noi, să luăm ceea ce vedem bun la alții și să adaptăm nevoilor noastre, să îmbunătățim calitatea serviciilor, începând de la proceduri și până la simpla îngrijire și înțelegere a nevoilor fiecărui pacient în parte. Vrem ca porțile acestui centru să se deschidă mai larg, totodată, vrem să oferim posibilitatea celor care își pot permite să plătească un tratament, să o facă. Noi suntem un centru care a fost înființat în scop exclusiv caritabil, deși pe viitor ne gândim să oferim și servicii cu plată. Acest lucru va rămâne pentru totdeauna așa, iar cel mai mare număr de pacienți va fi cel format din oameni care au probleme de sănătate și nevoi sociale acute, două lucruri care vin, de multe ori, în strânsă legătură, din păcate. Pe de altă parte, însă, evoluția noastră, îmbunătățirea condițiilor, înnoirea aparaturii, totul, după cum știm, costă, pentru că asta este viața, așa este în orice domeniu.
Iar dacă cineva își va putea permite să achite un tratament, vrem să oferim această posibilitate tocmai pentru a putea veni în sprijinul celor ce nu pot și nu vor putea niciodată să facă acest lucru. Experiența pe care am trăit-o în aceste zile alături de invitatele noastre din Olanda este una cu totul specială. Am interacționat incredibil de bine, ne-am sfătuit, ne-am completat și pentru acest lucru vreau să le mulțumesc acestor doamne și să le invit, din nou, să ne viziteze, cât mai curând posibil”, a spus noul manager al Centrului.
Serviciile oferite de Centrul Acasă, prin spitalizare, sunt: electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, termoterapie, masaj, ergoterapie, logopedie, consiliere psihologică şi servicii de îngrijire. Copiii care pot beneficia de serviciile CRTI sunt cei cu: boli genetice şi congenitale, patologia traumatismelor obstetricale, malformaţii spinale, hidrocefalia, encefalopatia infantilă sechelară, boli neurodegenerative, boli neuromusculare, distrofii musculare progresive şi alte miopatii, tulburări de mers, echilibru şi coordonare, malformaţii congenitale osteo-articulare, tulburări de statica vertebrala (cifoze, scolioze) şi a piciorului (picior strâmb congenital, picior plat), apofizite; artropatii cronice, artrita reumatoida juvenilă, colagenoze, sechele.
Noua echipă managerială a Centrului este optimistă. Ideile noi, exemplele olandezilor, experiența personalului și, nu în ultimul rând, suflul nou și extrem de bun – spun cei din centru- pe care managerul Dorina Bucknall l-a adus atât activității centrului cât și atmosferei din cadrul personalului, perspectivele noi, colaborarea strânsă cu cadre medicale excepționale din Olanda și nu în ultimul rând impresia pe care o au pacienții atunci când pleacă din centru, sunt lucruri care ne dau speranțe atât nouă, cât mai ales celor care așteaptă literalmente cu sufletul la gură să poată primi un loc pentru tratament în centrul “Acasă” din Zalău.
Degeaba se agita acesti oameni si străinii care fac pentru Romania crea ce romanii care ne conduc nu fac! Nu sunt locuri, se asteapta si doi ani pt un loc si saloane din acest centru stau goale pentru ca Sănătatea romaneasca e indiferenta iar conducătorii nostri alesi de noi nu stiu sa insiste si sa ceara sprijin. Legi proaste, nepasare, tot ce trebuie ca o activitate atat de nobila sa nu poata fi asa cum ar putea sa fie. Rusine celor care se simt.
Asa este,dar se mai fac si favorurii.Unii se interneaza cand doresc,altii dupa ani de asteptare.Totul se transforma intr o mare nedreptate.
maya La noi au prioritate cunostintele, iar oamenii bolnavi care nu au pile asteapta ani buni pana se interneaza la acest centru.
Era acolo o d na,cred ca doctor,nu era prea amabila cu pacienii,prietena cu Babtan,raporta tot sefului.Numele acestei femei este Nagy ….. nu stiu daca mai lucreaza la acest centru.Nu ii este locul printre acei oameni bolnavi.
Aceste doamne din Olanda nu sunt cu nasul pe sus ,nu sunt inzorzonate cu cercei,inele ,lantisoare,margele….ele intradevar sunt preocupate de binele celor bolnavi.Asi fi dorit sa puneti alaturi o poza cu cele care fac seviciul la centrul Acasa,sa vedeti cata deosebire intre acestea si doamnele olandeze.
centul acasa,ati avut medici recunoscuti in toata tara, ati facut ceia ce a trebuit ca sa i/i pierdeti ,bravo…..