Un record pe cât de trist, pe atât de îngrijorător, s-a înregistrat în câteva unități de învățământ din județul Sălaj, prin aceea că nici măcar un elev înscris la examenul maturității din acest an, nu a promovat. Pe lângă această constatare dezamăgitoare, județul nostru se situează pe ultimul loc din regiunile de centru și nord-vest. De exemplu, între județul Sălaj și județul Cluj (locul I pe țară ca procent de promovați), diferența este de 20 de procente în ceea ce privește rata de promovare la acest examen. Totodată, Sălajul este și pe un loc nedorit la nivel național, în urma noastră, cu procente mai mici, fiind doar județele Harghita, Teleorman, Călărași și Giurgiu.
Topul trist al liceelor cu toți candidații respinși este condus de Liceul Tehnologic “Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, acolo niciunul dintre cei 43 de elevi înscriși la examen nu a promovat. O situație apropiată este și Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” din Zalău, cu doar patru candidați promovați, restul de 66 elevi înscriși rămânând fără diplomă de Bacalaureat în sesiunea din acest an. La Liceul Tehnologic nr.1 Gîlgău situația este, de asemenea, una extrem de neplăcută, din zece candidați, doar doi promovând Bacalaureatul. La Liceul Tehnologic nr. 1 Nușfalău, dintre cei zece candidați s-a prezentat la examen doar unul, acesta fiind declarat respins. Liceul Tehnologic nr. 1 Șărmășag înregistrează și în acest an rezultate dezamagitoare: din cei 11 candidați înscriși doar unul promovând examenul de Bacalaureat, în timp ce șase candidați nu s-au prezentat la examen. În liceele din Sîg și Surduc, același rezultat: câte un candidat înscris și zero procent de promovare.
La Liceul Tehnologic “Ioachim Pop” Ileanda – patru elevi promovați din cei 16 înscriși. Nici la Jibou situația nu este foarte fericită; la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” – cinci elevi promovați din totalul celor 50 de elevi înscriși. La Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” – 75 promovati, din total înscriși 127. În total, în județul Sălaj, numărul absolvenților care nu au luat în acest an examenul de Bacalaureat a fost de 628, procentul eșecului fiind de aproape 40 la sută, din totalul absolvenților înscriși. Rezultatele sălăjenilor la examenul de Bacalaureat din acest an sunt cele mai slabe din ultimii ani, procentul de promovare fiind cu zece la sută mai mic față de cel înregistrat în 2017.
Se numește rată de promovare. Rata de promovabilitate este 100%, pentru că toți elelvii înscriși la bacalaureat sunt promovabili, adică pot promova.
@ 12:29
Nu mă leg de greșeala dlui ziarist. Dar dumneata vrei să-l corectezi prin crearea unui termen sociologic inexistent și incorect, spunînd „rată de promovare”, cînd „rată” denumește un raport (de obicei de creștere)? Dacă nu știai, înainte de a te băga în seamă, DEXonline e la un click distanță. Verifică ce am spus.
E un fenomen zilnic la toate ziarele locale. Mă miră faptul că îi mai plătesc pe corectori ( daca ii au ). TARA TUTUR POSIBILITATILOR
mai oameni buni ,ungurul si cu Ion !Nu trebuie sa fi savant ca sa constati ca in acele judete sarace in care pesedeaua conduce de atatia zeci de ani si educatia e la „inaltime” .Dar ce ii intereseaza pe ei pesedeii ,nu ?Cu cat mai prosti cu atat mai usor de manipulat si cu atat mai multe voturi in plus la pesedeu.
De ce mai există acel liceu „fruntaș” cu 0 promovați, performanță care desăvîrșește linia ultimilor ani? Ce urmează? O clasă de școală profesională și una de liceu, fiecare cu cîțiva elevi – liceu funcționînd cu aprobări speciale? Cei cîțiva elevi pot fi redistribuiți la „Iuliu Maniu” (că nu sînt de nivelul C.N.S.B., majoritatea fiind corigenți sau repetenți), iar clădirile – în conservare. Cu amintiri nu se ajunge nicăieri – „fost-ai, lele, cînd ai fost”.
Si cand te gandesti ca la acele asa zise licee, sunt angajati profesori (probabili la fel de slabi ca si elevii pe care ii pregatesc) cre baga luna de luna in buzunare salarii grase. Rusine. De ce nu se desfiinteaza acele licee ??? Ce rost mai are sa functioneze cand nu sunt in stare sa scoata nici macar un absolvent ???
Foare bine ai punctat cel de la 14,15.Adevăr 100%!
adevarul este ca mai trebuie pus mana pe carte … si invatat
Asa este
Coform sondajelor, avem cei mai fericiţi elevi din UE. Pe la 8:30 îi vezi în cafenele stând la taclale , la o ţigară şi o cafea, acolo servesc prima oră. Problemele apar numai la BAC !
Liceul din Galgau trebuie transformat în școală de nivel gimnazial. Nu au cum promova Bac.ul elevi mediocrii de la școlile învecinate. Sa păstrez un liceu numai pentru posturi mi se pare ineficient și risipa de bani. Nivelul condițiilor minime de funcționare sunt deplorabile,au constatat toate instituțiile de control.
Din punctul meu de vedere aceste licee care au avut asa rezultate slabe cum ar fi si liceul din localitatea Galgau ar trebui transformate in acolo ade meserii.anonim
Ce tot vorbiti despre promovabilitatea liceelor din Galgau, Sag, Surduc, etc. Acelea nu sunt licee. Sunt niste scoli la care se aduna analfabetii, pleava. Dar uitati-va la Cehu Silvaniei, liceu cu traditie, unde au luat bacul abia 16 persoane. Profesorii de acolo isi merita salariile? Sunt curioasa daca profesorii si directorii de acolo au gradatii de merit. Liceul din Crasna la depasit pe cel din Cehu la promovabilitate. Ne putem mandri cu comuna noastra si cu elevii nostrii.