Ingrijorarea localnicilor din Recea, ale caror case s-au distrus din cauza alunecarilor de teren, creste de la o zi la alta. Guvernantii nu au dat niciun raspuns la solicitarile depuse de autoritatile judetene pentru alocarea de fonduri, iar casele oamenilor asteapta prima ploaie torentiala pentru a o lua din nou la vale.
De aproape doi ani, guvernantii se fac ca nu aud ori ca nu inteleg necazurile satenilor din Recea. Problema alunecarilor de teren de aici nu este de ieri, de azi, ea a fost adusa la cunostinta celor de la Bucuresti, insa nimeni nu misca un deget. Lait-motivul, eterna saracie bugetara. Satenii de la Recea, comuna Virsolt, dorm cu spaima-n san pentru ca oricand pot ramane fara case, din cauza alunecarilor de teren. Chiar daca versantul s-a stabilizat momentan, localnicii se tem ca la prima ploaie torentiala, locuintele lor vor fi in mare pericol. Autoritatile locale se vad neputincioase, desi reprezentantul lor, primarul Breda Lajos, a initiat in repetate randuri demersuri pentru a-i ajuta pe oameni. Statul nu a acordat niciun ajutor financiar si nici nu a catadicsit sa raspunda macar solicitarilor de fonduri pentru stoparea alunecarilor si pentru reabilitarea caselor.
20 de case, in stare critica
Anul trecut, autoritatile judetene, respectiv, Institutia Prefectului Salaj, au solicitat ajutor financiar de la Guvern pentru stoparea alunecarilor de teren din satul Recea, comuna Virsolt. Graba si insistenta mai marilor din Salaj a fost impulsionata de degradarea multor case si de pericolul de prabusire aparut la mai multe imobile din sat in urma ploilor din primavara lui 2011. Fenomenul a aparut, asa cum ne-a confirmat primarul Breda Lajos, din anul 1998 si a fost cauzat de existenta, la 8-10 metri adancime, a unui strat nisipos din zona lacului de acumulare, in care s-a infiltrat apa. Cand acesta se misca, produce alunecari si toate casele de pe versant crapa. In ultima perioada au fost deteriorate grav 26 de locuinte din sat, carora le-au crapat peretii si fundatiile, le-au fost dizlocate elemente de structura sau chiar riscau sa se prabuseasca. Breda Lajos a precizat ca situatia este critica pentru 20 de locuinte, in trei-patru dintre acestea nici nu se mai poate locui, in cazul a cinci, oricand se poate prabusi tavanul, iar zece au fisuri vizibile care pot produce dizlocarea lor.
7 milioane, ca si uitate
Prefectul Vegh Alexandru a inaintat Guvernului, anul trecut, in baza solicitarii Primariei Virsolt, a evaluarilor si expertizelor facute de specialistii de la nivel judetean, o solicitare de ajutor financiar de urgenta. Am inaintat la Guvern un proiect de hotarare, de aproape un an, dar nu avem niciun raspuns. Deocamdata nu sunt semnale din zona ca alunecarile ar fi avansat si speram ca vremea va tine cu noi, pentru ca versantul sa se stabilizeze. La aceasta data, noi nu avem nicio solutie. Sunt in judet si in alte locuri probleme nerezolvate, la Sarmasag, la Ortelec. La ora actuala, nu avem nicio alternativa. Poate eventualitatea finantarii unui proiect al Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, a sustinut Vegh Alexandru. Suma solicitata de autoritatile judetene este de peste 7 milioane de lei si ar fi necesara stoparii fenomenului, respectiv, pentru stabilizarea efectiva a terenului din intravilan. Evaluarile de specialitate indicau ca la Recea ar fi nevoie de ample lucrari de drenaj pe o suprafata de 10,5 hectare.
Salvarea ar putea veni de la Ministerul Agriculturii
Cum Guvernul nu a dat niciun raspuns solicitarii Salajului, se pare ca locuitorii din Recea isi indreapta speranta spre proiectul de imbunatatiri funciare care, in viitor, ar putea beneficia de finantare de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Dar si asta numai dupa ce documentatia va trece de evaluarea Comisiei Tehnice (CTE) a ministerului. Dupa cum am aflat de la seful filialei Salaj a ANIF, Calin Morar, lucrarea ar putea contribui la consolidarea versantului de la Recea. Este vorba de proiectul Combaterea eroziunii solului si stabilizarea alunecarii de teren in bazinul hidrografic din Valea Crasnei-mal drept, zona Pericei – Recea, in valoare de 11,37 milioane de lei (cu TVA inclus). Calin Morar a subliniat ca lucrarile vizeaza o suprafata de 2.030 de hectare (916 hectare la Virsolt si 1.114 hectare la Pericei) situate in extravilanul localitatilor. Din pacate, inca proprietarii din comuna Virsolt nu au semnat ca sunt de acord sa derulam lucrarile pe aceste terenuri, si fara acordul lor nu poate fi promovata lucrarea. Daca nu gasim intelegere la dansii, vom desparti proiectul si finantarile, si se va lucra doar pentru cei de la Pericei, a sustinut seful ANIF Salaj. Odata implementat, proiectul ar stopa alunecarea de la Recea, prin stabilizarea versantului. In urma executarii lucrarilor va scadea cantitatea de aluviuni transportate de pe versanti, va fi stopata alunecarea de teren prin regularizarea scurgerilor de pe versanti si captarea izvoarelor si se vor asigura retele corespunzatoare de drumuri pentru accesul la terenurile agricole.
Speranta, tot ce le-a ramas
Breda Lajos a facut cunoscut ca autoritatile de la Virsolt sunt pregatite, in orice moment, in cazul unei catastrofe, sa adaposteasca familiile ale caror locuinte ar fi afectate de alunecari. Am amenajat trei sali de clasa la Scoala din Recea. Din pacate, oamenii nu vor sa vina aici, prefera sa ramana in casele lor, mutandu-se dintr-o incapere in alta, sau in bucataria de vara, ori in magazie, a aratat primarul de la Virsolt. Dezarmat, edilul a admis ca nu mai stie ce sa faca, la ce usi sa mai bata si crede ca oamenilor si autoritatilor doar speranta le-a mai ramas. Asteptam sa vedem ce raspuns primim de la guvernanti.