Expoziția vernisată joi, 28 iunie, la Muzeul de Artă „Ioan Sima” Zalău, în prezența amatorilor de tradiții populare sălăjene a fost un eveniment cultural care a prilejuit expunerea unor costume sălăjene de mare valoare patrimonială.
Publicul prezent la vernisaj a putut admira o garnitură de mobilă tradițională maghiară, achiziționată de muzeu de la Petrinzel – după cum a explicat muzeograful Olimpia Mureșan – întregită de manechine îmbrăcate în costume tradiționale ale aceleiași culturi populare maghiare din zona Călata: fetiță, fată, mireasă, femeie bătrână.
Expoziția a avut ca scop valorificarea infomațiilor de teren și pieselor de patrimoniu centrate pe ideea de „zestre” și a fost dedicată, după cum a mărturisit etnologul Camelia Burghele, sărbătorilor Sânzienelor și Costumului Popular.
La masa rotundă ce a urmat vernisajul s-a discutat despre păstrarea tradițiilor, despre obiceiuri și tradiții locale reînviate sau despre ce mai înseamnă astăzi zestrea sau piesele costumului țărănesc de sărbătoare de altădată. Și-au spus opiniile profesoarele Aura Mocanu și Cristina Ignatiuc, promotoarele refacerii zestrei tradiționale prin re-actualizarea modelelor de pe cămășile tradiționale Alina Zară Prunean și Alina Goga, profesorul Cornel Mureșan. Masa rotundă a fost moderată de etnologul Camelia Burghele.