Cele mai mari scumpiri la produsele alimentare inregistrate in luna precedenta au avut loc la oua. Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, ouale s-au scumpit cel mai mult, in luna februarie 2012, cu peste 12,7 procente. In acelasi timp, fata de luna ianuarie, s-a majorat cu 4,47-6,2 la suta si pretul legumelor si fructelor, al conservelor din legume si fructe. Singurul produs alimentar care s-a ieftinit, cu 0,23 la suta este mierea. Potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Judetene de Statistica, Elena Muresan, la marfuri alimentare, la nivel national, preturile au crescut in luna februarie 2012 cu 1,21 la suta fata de luna precedenta. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la: oua cu 12,7 la suta; cartofi cu 5,72 la suta; fructe proaspete cu 4,76 la suta; citrice si alte fructe meridionale cu 4,47 la suta; lapte de vaca cu 1,66 la suta. Scadere de pret s-a inregistrat la miere de albine cu 0,23 la suta.
Ouale s-au scumpit artificial, a fost de parere directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita. Noi nu avem probleme in tara si nici in Salaj cu ouale, scumpirea lor reprezinta o problema artificiala. Productia de oua in tara nu justifica cresterea atat de mare a pretului. Piata autohtona este invadata de oua de la gospodari, care nu sunt nici clocite, nici stresate, a explicat directorul DADR Salaj. In schimb, in ce priveste majorarea pretului la legume si fructe acesta a fost de parere ca scumpirea lor este justificata. Cresterea pretului se datoreaza prelungirii perioadei reci, acestea neavand posibilitatea de a vegeta. Insa, in cateva zile, cand temperaturile nocturne vor depasi 0 grade Celsius, piata va fi plina cu ceapa verde si salata. Ieftinirea mierii a fost argumentata la nivel de judet, de Ioan Bugita, nu doar prin productia deosebit de buna din anul 2011, cat si prin numarul mare de apicultori. Anul trecut a fost un an bun, cu o productie ridicata. Pe de alta parte, 40-50 la suta din proiectele depuse de salajeni in cadrul Masurii 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta) sunt pentru albine, iar in cadrul Masurii 112 (Instalarea tinerilor fermieri), din 38 de proiecte depuse, 20 vizeaza domeniul apicol. In 2011, numarul apicultorilor-producatori din Salaj s-a dublat fata de 2010, a sustinut directorul DADR Salaj.
Tigarile, mai scumpe
Nu doar alimentele s-au scumpit in cursul lunii februarie. La marfuri nealimentare, asa cum informa Elena Muresan, la nivel national, preturile au crescut in luna februarie 2012 cu 0,40 la suta fata de luna precedenta. Cresteri mai mari de preturi s-au inregistrat la: tutun, tigari cu 1,40 la suta; combustibili cu 0,77 la suta; ceasuri, aparate audio-video, articole sportive cu 0,48 la suta; autoturisme si piese de schimb cu 0,20 la suta, in timp ce scadere de pret s-a inregistrat la frigidere si congelatoare cu 0,05 la suta. In medie, tarifele pentru serviciile prestate populatiei, in luna februarie 2012 au crescut cu 0,13 la suta fata de luna ianuarie. Majorari de preturi s-au inregistrat la: ingrijire medicala cu 0,35 la suta; transport interurban rutier cu 0,29 la suta; telefonie cu 0,19 la suta; transport interurban aerian cu 0,18 la suta; chirie cu 0,17 la suta.