Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege, cât și prin Programul cadru de acțiuni, în perioada 29 – 31 mai 2018 s-a desfășurat Campania națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă, securitatea și sănătatea în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice tip ’’Bufet Expres, Restaurant Fast-Food, Pizzerie ’’.
Munca nedeclarată se manifestă sub următoarele aspecte: înțelegerea între angajator și angajat în urma căreia angajatul prestează munca fără a încheia un contract individual de muncă fiind astfel lipsit de drepturile ce decurg din acesta; sustragerea angajatorului de la obligația de a înregistra contractele individuale de muncă încheiate cu angajații în registrul general de evidență a salariaților, neîntocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de probă. Lucrătorii din acest domeniu sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare la locul de muncă, cum ar fi: alunecarea pe pardoseala umedă, temperaturi extreme, arsuri, tăieturi, căldura excesivă, perioade lungi în care angajații stau în picioare, ventilație insuficientă, etc.
Prin această campanie s-a dorit identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea angajatorilor de a respecta prevederile legale. Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare și de a le înregistra în REVISAL. Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătatii în munca și al relațiilor de muncă.
În cadrul campaniei au fost verificați de către inspectorii ITM Sălaj 18 agenți economici, fiind aplicată o sancțiunne în cazul unui angajator care a fost depistat că folosea angajați fără forme legale în procesul muncii.
60.000 lei amenda la in mos ca si-a sapat groapa !
iar alte firme mari scapa tot timpul ! cum? simplu !
pai sa zicem ca se doreste in control la OVIPROD ! la Duma Excrocul ! si ce se intampla ! cineva, nimeni nu stie cine este alcel „cineva” , il anunta pe Duma si pe cand ajung inspectorii de la ITM toti muncitorii „la negru” stau ca potarnicile pe calea ferata si asteapta sa plece controlul !
p.s. este doar in exemplu nefericit, poate
nu trebuie sa stea nimeni in gara Zalau.. aloo verificati declaratiile 112 si pontajele din 2011 ;; toti angajatii au cate sute de zile cfs….. chiar au fost in cfs////