Una dintre cele mai aspre prevederi ale Codului Rutier a intrat în vigoare

Potrivit legii, conducerea unui automobil cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată este una dintre cele mai grave abateri pe care le poate comite un şofer. Consecințele unei astfel de fapte iresponsabile pot fi grave și de multe ori, prin exemplele pe care le avem, tragice. Amenzile prevăzute în Codul Rutier pentru această încălcare a legii sunt cuprinse între 315 şi 700 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare a maşinii. În plus, se reţine şi certificatul de înmatriculare de către Poliţia Rutieră, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unitățile proprii RAR. Din data de 20 mai,  sancţiunea pentru IPT expirat include, pe lângă amendă, suspendarea pe loc a dreptului de a circula şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare. Începând din 20 mai se introduce noţiunea de “suspendare a înmatriculării autovehiculului”, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Modificările legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar şi pe fondul solicitării foarte multor cetăţeni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului în Registrul Naţional de Evidenţă. Acest lucru nu echivalează cu o radiere propriu-zisă. Înmatricularea rămâne valabilă, doar că autovehiculul nu mai poate fi utilizat până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

 

 

 

3 Thoughts to “Una dintre cele mai aspre prevederi ale Codului Rutier a intrat în vigoare”

  1. Anonim

    amenzile sunt inca foster MICI !!! de ce nu se schimba modul de a se calcula ? sa fie 10-15-20 % din salariul mediu pe economie, la data intocmirii PVC sau savarsirii faptei !!
    cu catamenda este mai mare, cu atatisi face mai bine treaba prin DESCURAJAREA acestor fapte!!

  2. Anonim

    sa se tina cont de cate amenzi a luat o persoana in 6 luni, in 12 luni !! si asa amenzile dsa fie mult mai mari ! minimul sa se dubleze si /sau sa se tripleze

  3. Anonim

    de ce nu se pornesc radarele fixe din Zalau ??? de ce se opune politia?

Leave a Comment