La editura „Ecou Transilvan” a apărut volumul „Destin de luptător”, semnat de scriitorul sălăjean Ioan Cosmuţa. Cartea va fi prezentată publicului în Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene „I. S. Bădescu”, marţi, 22 mai, de la ora 13. Evenimentul în are ca invitat special pe conf. univ. dr. Viorel Hodiş.
Scriitorul Ioan Cosmuţa s-a născut în 13 mai 1939, în Glod. Absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcții (1957-1963) și Ecole de Technologie Superieure (Universitate Tehnică) Montreal, Canada (2002-2003), Ioan Cosmuţa a fost inginer constructor de baraje și centrale hidroelectrice cu activitate deosebită în România, la Barajul și Centrala Porțile de Fier 1 pe Dunăre, barajele și centralele hidroelectrice de pe Someș, Valea Drăganului, Criș, Colibița, Rîul Mare-Retezat, în calitate de șef atelier proiectare, inginer șef, șef de șantier, consultant, în cadrul Trustului de Construcții Hidroenergetice, azi Hidroconstrucția, timp de 30 de ani; Canada, la barajele și centralele din Nordul Quebecului, de la Baie-Comeau, Baie-James, La Tuque, ca inginer șef adjunct surveillance și consilier tehnic la Compania de Stat Hydro-Quebec Montreal, cea mai renumită firmă de construcții hidroenergetice și transport curent din America de Nord, o perioadă de 7 ani; Algeria, Guineea Franceză (Conakry), Guineea Spaniolă (Ecuatorială), în Africa, la baraje și centrale hidro, unele în jungla ecuatorială, în calitate de specialist româno-canadian, timp de aproape un deceniu.
Este membru al prestigiosului Ordin al Inginerilor din Quebec – Canada, membru al Asociației Române din Canada, organizație socio-culturală în provincia francofonă Quebec, cu sediul la Câmpul românesc de la Val David, Cetățean de Onoare al comunei Gîlgău, satul Glod. Colaborări: a publicat studii și articole în revista de specialitate Hidrotehnica, în perioada 1975-1989, interviuri la revista de cultură Orașul din Cluj-Napoca, la Radio România Actualități, la TVR, TVR Internațional, la Radio Montreal – Emisiunea pentru români, la ziarele românești din Montreal Pagini Românești, Accent, lansări de carte la Biblioteca Județeană I.S. Bădescu Zalău, Baia Mare, la Casa Artelor Carpatica din Cluj-Napoca, în satul natal Glodul Someșului, la Palatul Temco Cluj-Napoca, la Cenaclul literar din Satulung, Maramureș.
Opera: Canada între vis și realitate (Cluj-Napoca, Ed. Dacia 1999), România mea, Canada mea! (Rm. Vîlcea, Ed. A. Ivireanul, 2006), Un român expert canadian în… Africa (Rm. Vîlcea, Ed. A. Ivireanul, 2011), Cu “truck-ul” prin America (Rm. Vîlcea, Ed. A. Ivireanul, 2013), Evadat din jungla Ebolei (Cluj-Napoca, Ed. Imprimeria Ardealul, 2015), Destin de luptător (Cluj-Napoca, Ed. Ecou Transilvan, 2017).
A.V.