Alexandru Moldovan
Un număr de 22.803 fermieri din Sălaj au depus la centrul judeţean APIA cereri de acordare a subvenţiilor pentru o suprafaţă totală de 134.000 de hectare, în cadrul campaniei din acest an, suprafaţa agricolă solicitată la sprijin fiind cea mai mare din ultimii cinci ani.
„În ceea ce priveşte campania de preluare a cererilor 2018, Sălajul se poate considera un judeţ de frunte al ţării. Ceea ce este cel mai îmbucurător din această campanie este faptul că în ultimii cinci ani, în fiecare an am înregistrat o anumită scădere a suprafeţelor solicitate, în 2018 am ajuns să avem 134.000 de hectare, cu 9.000 de hectare mai mult decât în 2017, suprafaţă care este aproximativ egală cu cea solicitată în 2010. Din 2010, practic, suprafaţa solicitată la sprijin, în Sălaj, a scăzut în fiecare an”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul adjunct al APIA Sălaj, Vaida Bela.
El a adăugat că este îmbucurător faptul că există fermieri care lucrează suprafeţe din ce în ce mai mari, unii agricultori alegând să dea terenul în arendă.
„Ceea ce este însă de apreciat este faptul că numărul fermierilor care au depus cereri la APIA este în sensibilă scădere, dar suprafaţa este mai mare, ceea ce conduce la concluzia că fermierii încep să dea terenurile în arendă. Începem deja să punem în practică o politică agricolă eficientă, prin crearea acelor exploataţii mari şi foarte mari”, a subliniat Vaida Bela.
Dacă în 2017 numărul fermierilor care au depus cereri de subvenţie pentru teren a fost de 22.871, în acest an numărul lor a scăzut la 22.803.
Directorul adjunct al APIA Sălaj a precizat că pentru campania de cereri din acest an instituţia a avut o colaborare foarte bună cu Direcţia Agricolă, circa 6.000 de fermieri fiind contactaţi în mai multe rânduri pentru a depune cererile până la termenul limită, respectiv 15 mai.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că România este singura ţară din Uniunea Europeana (UE) care a încheiat depunerea cererilor de plata până pe data de 15 mai, în condiţiile în care deţine peste 36 la sută din exploataţiile existente în UE.
La nivel naţional au fost 855.000 cereri depuse, iar suprafaţa pentru care s-au cerut subvenţii a ajuns la 9,7 milioane hectare.