Consilierii municipali vor vota, în ședința care va avea loc în 26 aprilie, un Proiect de hotărâre privind modificarea, începând cu anul fiscal 2019, a nivelului valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, amenzilor, prin indexarea cu rata inflației în procentde 1,3 la sută.
De altfel, consiliile locale din întreaga țară vor utiliza rata inflaţiei de 1,34 la sută pentru indexarea impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2019, se arată, pe de altă parte, într-un anunţ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Reamintim că rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie 2018 la 4,3 la sută, de la 3,3 la sută în decembrie 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,79 la sută şi a celor nealimentare cu 6,23 la sută comparativ cu luna ianuarie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate recent.
Pe de altă parte, preţul serviciilor a crescut cu 0,9 la sută faţă de luna ianuarie 2017. “Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2017 – ianuarie 2018), faţă de precedentele 12 luni (februarie 2016 – ianuarie 2017), calculată pe baza IPC, este 1,7 la sută “, notează INS.
Potrivit sursei citate, faţă de luna decembrie 2017, preţurile au urcat cu 0,78 la sută, în ianuarie 2018, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,64 la sută, cele nealimentare cu 1,08 la sută, iar serviciile cu 0,32 la sută.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3 la sută la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 4,07 la sută şi a celor nealimentare cu 4,11 la sută Preţul serviciilor a crescut cu 0,22 la sută.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5 la sută prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, au f[cut cunoscut oficialii Băncii.
Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,2 la sută în 2018.
Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1 la sută.
Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 se datorează acelor componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.
Adica ei paralelii isi dau salarii mai mari, tot ei (pentru ca au bani) provoaca inflatia asta nemaivazuta nicaieri in Europa prin cheltuielile din import si noi privatii vom plati lacomia lor de doua ori. O data prin inflatia care ne afecteaza chiar in mai mare masura pe noi „nespecialii” si a doua oara prin cresterea impozitelor si taxelor.
Daca explici asta unui om peste 60 ani zice ca esti rau intentionat sau prost sau in cel mai bun caz iti zice pe un ton de atotstiinta plus o doza de ironie asa parinteasca ceva de genul „Prostutule dar asa fac toti…” „Toti sunt la fel” si mai bine ramanem in fatalismul romanesc „Hi-oa oarecum”.
Eu inca imi rezerv dreptul particular sa-i sudui pe Dragnea si Tariceanu (etalonii familiei traditionale), Olguta, Firea, Serban gusatul ala de le stie pe toate, Codrin ezotericul, Nicolicea frunte lata, Iordache un alt lache , Tudorel cu bube in cariera, Voiculescu (Dan „profesorul lu’ peste” nu Vlad) Dancila proasta satului si pe toti agramatii, hotii, lacomii, perversii, care se dau exact invers de ceea ce sunt. La anul nu stiu daca mai reusesc nici atat…