O nouă arestare a fost efectuată joi seara, în dosarul traficanților de droguri deschis în luna februarie de DIICOT. În cauză au fost operate în total, până acum, șapte arestări. Ultima persoană asupra căreia s-a luat măsura arestării preventive este o tânără din județul Maramureș, în vârstă de 21 de ani. Potrivit procurorilor, tânăra porționa și ambala produsele în vederea comercializării. Tânăra se află în prezent în centrul de reținere al IPJ Sălaj. În cauză, șase tineri au fost arestaţi preventiv în, 14 februarie, pentru 30 de zile, într-un dosar de trafic de droguri de risc şi de mare risc, instrumentat de către procurorii DIICOT Sălaj. Cinci dintre ei sunt băimăreni, iar al şaselea, un minor în vârstă de 17 ani, este din Zalău. Mircea Varga, Alexandru Lemnean, Sergiu Turcu, S.M.R., Marinel Tivadar şi Vasile Rezmuveş, au pus bazele unei reţele de furnizori de cannabis, ecstasy, cocaină şi etnobotanice, care ajungeau fie la intermediari, fie la consumatori finali din judeţele Maramureş şi Sălaj. Potrivit datelor furnizate de anchetatori, mai mulţi dealeri locali de droguri, unii condamnaţi, alţii în curs de judecată, s-au aprovizionat cu marfă de la gruparea amintită, în perioada 2016-2017.
“Chiar dacă i-am reţinut şi i-am trimis în judecată pe o parte dintre cei care se aprovizionau cu droguri de la băimăreni, membrii reţelei şi-au continuat activitatea infracţională. În acest context, era obligatoriu să ajungem la furnizori”, a precizat, pe parcursul anchetei, procurorul-șef Bubuiug.
Printre dealerii din Sălaj care au achiziţionat droguri de la băimăreni se numără şi grupul infracţional condus de Cîmpean Bogdan, ai cărui membri obişnuiau să vândă etnobotaniclele direct de la fereastra unui apartament din cartierul zălăuan Dumbrava Nord. În perioada iulie 2016-februarie 2017, cei cinci membrii grupului au efectuat aproximativ 150 de tranzacţii pe lună. Inculpaţii au fost reţinuţi în urma unui flagrant şi a unei descinderi organizate în13 februarie, în mai multe zone din Baia Mare, la domiciliile membrilor reţelei. Şeful DIICOT Sălaj a precizat că liderul grupării, Mircea Varga, a fost prin în flagrant în timp ce comercializa etnobotanice. Asupra lui şi în autoturismul personal au fost găsite peste 150 de plicuri cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, suma de 2.100 de lei obţinută din vânzarea drogurilor, o sticlă cu cocaină, iar la domiciliu, două pungi cu o substanţă de culoare albă, trimise pentru analiză la laboratoarele de specialitate.
În plus, subliniază procurorul de caz, Varga deţine două autoturisme de lux, deşi acesta nu are nicio sursă legală de venit. Dan Bubuiug a mai spus că drogurile erau vândute în special angro, şi mai puţin la plic: “Veniturile din această sursă sunt substanţiale; în cursul unei zile, făceau tranzacţii de 1.500-2.000 de lei, în condiţiile în care un plic de etnobotanice era comercializat cu 15 lei. Intermediarii îl revindeau către consumatori din Sălaj cu 30 de lei”. Sursa citată a mai arătat că fiecare membru al reţelei avea atribuţii precise: unul se ocupa de porţionarea şi împachetarea drogurilor, alţii vindeau, pentru ca Varga să intervină doar în cazul tranzacţiilor mai mari”.