De la 65 de ani, cât este stabilită în prezent, vârsta de pensionare pentru medicii bărbați și femei a fost propusă din nou să crească, în toate cazurile, la 67 de ani, printr-un proiect de act normativ adoptat azi în Camera Deputaților. Documentul trece deja a doua oară prin Parlament.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății trecuse deja anul trecut de Parlament, stabilind ca vârsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, să crească la 67 de ani, în contextul în care acum este stabilită la 65 de ani. Ajuns la promulgare, proiectul a fost trimis înapoi în Parlament de către șeful statului.
Senatorii au votat pentru creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani doar la cerere, însă deputații au decis miercuri să se întoarcă la formularea inițială, adică: toții medicii, bărbați sau femei, se vor pensiona la 67 de ani, obligatoriu.
„Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, au votat azi deputații în Plen, proiectul de lege urmând să ajungă acum iar pe masa șefului statului. Ca să se aplice în practică, documentul are nevoie de semnătura șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Ca și acum, cu titlu de excepție, medicii din spitalele publice și medicii de familie vor putea să-și desfășoare activitatea la stat, în continuare, dacă obțin un aviz anual pentru asta. Numai că, potrivit proiectului, pentru a obține derogarea, medicii vor trebui să vină și cu o asigurare de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională. Senatorii nu au adus aici nicio modificare propunerii inițiale.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de șeful statului și publicat apoi în Monitorul Oficial.