Inculpați pentru săvârșirea unei evaziuni de peste 12 milioane de lei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a dispus, în 27 martie, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de suspecţii B.J. şi B.G., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b şi c şi alin. 3 din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p.; În fapt s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2013, inculpaţii B.J., în calitate de administrator şi B.G., în calitate de asociat şi director economic ai unei societăţi comerciale, au dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale reprezentând materiale de construcţii (oţel beton, ciment) de la cinci societăţi comerciale, în valoare totală de 39.400.455 lei, facturi fiscale care nu au la bază operaţiuni comerciale reale, fapt ce a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în valoare de 12.345.264 lei, reprezentând impozitul pe profit – 4.719.373 lei şi TVA – 7.625.891 lei.

S-a reţinut de asemenea că în luna septembrie 2011, în contabilitatea societăţii comerciale aparţinând inculpaţilor, au fost înregistrate un număr de patru facturi fiscale pentru care s-a aplicat scutirea de TVA prevăzută de legislaţia aferentă livrărilor intracomunitare, aplicându-se dreptul de deducere a TVA în valoare de 55.806 lei, drept pe care societatea nu-l avea în condiţiile încare facturile erau fictive. De asemenea, în perioada septembrie – octombrie 2013, inculpaţii au omis înregistrarea în evidenţele contabile a unui număr de 102 facturi fiscale în valoare totală de 1.219.914 lei, facturi reprezentând comercializarea de bunuri sau prestări de servicii către un număr de 55 parteneri comerciali, sustrăgându-se în acest fel de la plata către bugetul de stat a obligaţiilor fiscale în valoare totală de 393.528 lei, reprezentând impozit pe profit – 157.414 lei şi TVA- 236.114 lei.

Prejudiciul total cauzat de către inculpaţi, prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive şi prin omisiunea înregistrării în evidenţele contabile a unui număr de 102 facturi fiscale, este de 12.794.598 lei, din care 4.876.787 lei reprezintă impozit pe profit şi 7.917.811 lei reprezintă TVA. Faţă de inculpata B.G., în data de 28 martie 2018, s-a dispus măsura reţinerii preventive pe o durată de 24 de ore, fiind prezentată Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă. Tribunalul Sălaj a respins propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi a dispus luarea faţă de inculpata B.G. a măsurii arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile. Activităţile de urmărire penală au fost desfăşurate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale. Parchetul preceizează faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângăprincipiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

Leave a Comment