Spitalele de stat din Sălaj vor putea oferi servicii private de sănătate, conform noilor prevederi din Contractului cadru de asistență medicală, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. Ministerul Sănătății le-a transmis managerilor de spitale, în cadrul unei videoconferințe, că acest nou contract cadru conține modificări care permit unităţilor sanitare să obţină fonduri suplimentare la contractarea serviciilor cu casele de asigurări.
Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească spitalul de stat este să aibă ambulatoriu de specialitate, sau să poată efectua analize și investigații care nu sunt decontate de bugetul asigurărilor de stat. “Tot în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, medicii care au obținut competență/atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative, certificați de Ministerul Sănătății, şi care lucrează exclusiv în această activitate, vor putea încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru acordarea de astfel de îngrijiri în ambulatoriu. Se pot acorda până la patru consultaţii/trimestru/asigurat pentru îngrijiri paliative”, conform comunicatului CNAS.
Prin noul Contract-cadru se introduc tarife unitare pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat, iar pentru furnizorii de servicii de îngrijiri medicale şi/sau paliative la domiciliu se introduce valoarea de contract.
De asemenea, în noul contract se prevede că asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Actuala reglementare, conform căreia farmacia trebuie să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor, va mai fi aplicată doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.
Investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate de la 1 iulie a.c. la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.
Conform comunicatului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în pachetul de bază de servicii medicale, vor fi introduse noi măsuri ce vor fi luate de medicii de familie: eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj; eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap; administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil.
În nou contract cadru au fost introduse și prevederi referitoare la documentația trimisă de medicii de familie caselor de sănătate, precum și altele privind debirocratizarea unor proceduri de contractare pentru medicii care dau rețete.
ai ceea ce ai votat !
sanatate pe bani !
asta cu exceptia tiganilor, care inca au prioritate la UPU !!!!
Trebuie platiti cei 200.000 euro pentru victimele spitalului. De unde bani?