Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi la şcoală fructe și legume proaspete. Decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene a fost semnat, luni, 5 martie, de către preşedintele Klaus Iohannis.
Legea asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea şi distribuţia de fructe şi legume proaspete, în special banane, de fructe şi legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli.
Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea programului sunt consiliul judeţean şi/sau consiliul local care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor. Totodată, consiliile judeţene şi locale sunt obligate să colaboreze şi să-şi distribuie responsabilităţile înainte de demararea programului conform procedurii aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Decretul vine la aproape şase luni de la debutul anului şcolar şi cu trei luni înainte de încheierea lui. Între timp, în reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj au anunţat că numărul de zile dintr-o săptămână pentru distribuţia produselor lactate către cei 25.000 de elevi din judeţ a fost redus de la cinci, la trei. Măsura a fost luată după ce Guvernul a decis modificarea legislaţiei în domeniu, autorităţile fiind nevoite să se adapteze noilor prevederi şi să se încadreze bugetul alocat.
“Consiliul Judeţean Sălaj a încheiat contracte de furnizare a produselor lactate pentru elevi în toamna anului 2017, conform legislaţiei care la momentul respectiv prevedea furnizarea în şcoli doar a produselor lactate şi de panificaţie. Guvernul a decis, după momentul demarării de către Consiliul Judeţean Sălaj a licitaţiilor publice de achiziţie a produselor lactate şi de panificaţie, aprobarea unui nou program, care prevede acordarea pentru elevi a unor fructe, legume produse lactate şi de panificaţie, alternativ, în cadrul unui program unitar. Distribuţia zilnică de lapte, conform vechiului program, presupune un efort bugetar mai mare decât suma alocată, potrivit noului program. Concret, suma alocată pentru distribuţia zilnică de lapte nu acoperă necesarul pentru anul şcolar 2017-2018. Deşi există economii realizate la distribuţia de fructe (care nu a mai fost realizată) şi cea de produse de panificaţie (în urma licitaţiei), acestea nu pot fi utilizate pentru distribuţia de produse lactate, conform legislaţie actuale”, ne-au declarat oficialii judeţeni.