Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, doctorul Adrian Streinu-Cercel, a cerut Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie şi să se facă în decurs de maximum un an şi jumătate, prin medicii de familie din ţară.
O solicitare în acest sens a fost trimisă în urmă cu două săptămâni către Ministerul Sănătăţii, Guvern şi Preşedinţia României: „Am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia României şi Guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei – hepatită, HIV, SIDA”, a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel.
Acesta a mai precizat că pacienţii ar urma să fie consiliaţi de către medicii de familie, care le vor explica şi care sunt avantajele testării: „Când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice”, a arătat doctorul Streinu-Cercel.
23 de sălăjeni diagnosticaţi cu HIV/SIDA
Oficialul a subliniat că în prezent există medicamente pentru cele trei infecţii şi că depistarea din timp a acestor boli ar costa puţin, faţă de cât se cheltuie pentru tratamentul acestora: „Primul considerent este că sunt nişte infecţii care pot fi stăpânite. În momentul de faţă vindecăm infecţia cu virusul hepatic C, ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem şansa şi speranţa de o viaţă normală. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme, comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitei B, atunci vom avea şi ce avem în momentul de faţă, cancer hepatic, ciroză hepatică, care, ele însumate costă enorm comparativ cu o testare de 15 lei. HIV-ul dacă nu-l testăm şi nu îl identificăm, iarăşi costurile pe terapie, ştiţi foarte bine că o schemă terapeutică este undeva la 500 de euro pe lună, iarăşi costă enorm. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficienţă, de departe, testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă şi tratată la timp, ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sănătate, enorm”.
Potrivit medicului Streinu-Cercel, din 1985 până în 2017, în România s-au înregistrat în total 22.980 de pacienţi cu HIV/SIDA, din care mai sunt în viaţă 15.000. Anul trecut au apărut 692 de cazuri noi, în timp ce 171 pacienţi au decedar din cauza acestei boli.
Sălajul a fost singurul judeţ din ţară fără niciun caz nou HIV/SIDA în 2017, campion fiind Constanţa, cu 37 de pacienţi. În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj arată că în judeţ există 22 de adulţi şi un copil cu un astfel de diagnostic. În ultimii patru ani, în Sălaj nu a fost îngistrat niciun deces din cauza acestei afecţiuni.
În ceea ce priveşte cazurile de hepatită, reprezentanţii DSP Sălaj ne-au declarat că în cursul anului trecut 55 de persoane au fost diagnosticate de forma acută a bolii, faţă de doar 14 în anul anterior. Aproape două treimi dintre pacienţi au avut vârste între 5 şi 14 ani.
A.V.
felicitari como pentru eradicarea sida