Un lucru cu care sălăjenii se pot mândri nu doar la nivel de țară, ci chiar la nivel european, este producția de miere de albine și produse apicole din județ. Conform statisticilor la nivel național, Sălajul este printre primii cei mai mari producători de miere de albine și totodată cel mai mare exportator.
Consumatori din Italia, Germania, Marea Britanie, Danemarca sau Franța se delectează cu mierea sălăjeană, dar și cu prețioasele produse care derivă din munca neobositelor albine.
Anul trecut, din județul Sălaj, au plecat către țările UE, aproximativ 2.500 de tone de miere de albine, o cifră-record înregistrată la nivel național, într-un clasament al județelor. Chiar dacă apicultorii sălăjeni se confruntă, în continuare, cu probleme, lipsuri dar mai ales cu temutele boli care pot nimici familiile de albine, producția de miere rămâne foarte bună, lucru evidențiat recent și de conducerea DSVSA Sălaj cât și de APIA.
Un lucru interesant de reținut este acela că, din fondurile naționale APIA destinate sectorului apicol prin care se acordă sprijin crescătorilor de albine, 25 la sută ajung în Sălaj. Restul de 75 la sută se împarte celorlalte 40 de județe de pe harta României.
România ocupă anul trecut locul cinci în topul celor mai mari exportatori de miere din Uniunea Europeană.
Mierea românească s-a vândut anul trecut la export la un preţ mediu de 18 lei pe kilogram, în timp ce în supermarketuri cele mai ieftine tipuri de miere, de tei sau polifloră, s-au vândut cu circa 25 lei pe kilogram, potrivit datelor de pe piaţă. Polenul crud a avut un preț de aproximativ 40 de lei pe kilogram iar aurul albinelor, prețiosul lăptișor de matcă a avut un preț (vrac) de aproximativ 500 de lei/kg.
Anul trecut,producția de miere și produse apicole (polen, fagure, păstură, lăptișor de matcă, propolis) a fost mai mică față de media anilor precedenți, din cauza problemelor cu care apicultorii s-au confruntat, în special a varoozelor care au decimat mii de familii de albine.
Recent reuniți la Zalău la evenimentul anual dedicat crescătorilor de albine, apicultorii sălăleni au spus că producția de miere din anul trecut, deși a fost una bună, a fost mai slabă decât în alți ani, iar mare problemă este cea legată de comercializarea pe plan intern, producătorilor fiindu-le foarte greu să pătrundă pe piața de desfacere din cauza invaziei de produse din import, în special a produselor și a mierii din China. Un paradox ce se poate întâmpla doar la noi, din păcate, acela de a fi o țară și iată, un județ cu producții record în Europa, însă nevoiți să îi lăsăm pe producătorii noștri la ușă pentru a face loc unora care ne aduc produse din alte țări, de multe ori de o calitate îndoielnică. Ca să nu mai adăugăm cazurile deja binecunoscute din supermarketuri, de comercializare a mierii false – lucru dovedit nu de puține ori de controalele efectuate.