O veste cumplită s-a abătut, marți, peste toți cei care-l cunoșteau pe reputatul medic Ioan Mîndraș, odată cu trecerea acestuia în neființă.
Doctorul Ioan Mîndraș s-a născut în 26 martie 1928, în localitatea Beudiu din județul Bistrița Năsăud. A urmat cursurile Școlii elementare din localitate, apoi pe cele ale Liceului Grăniceresc ,,George Coșbuc“ din orașul Năsăud, unde a avut rezultate excepțioonale la învățătură, obținând la examenul de Bacalaureat cea mai mare medie.
În perioada liceului, a ocupat funcția de secretar al Societății literare a liceului, ,,Virtus Romana Rediviva“.
În anul 1953 a absolvit cursurile Facultății de Medicină Generală din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic din Cluj-Napoca.
În anul I de facultate, în perioada mai – octombrie 1948, Ioan Mîndraș a fost arestat pentru motto-ul de pe tabloul de absolvire al liceului:
„Trăind de-ar fi să suferi chin
Cinstind un Neam, cinstind un rege,
Fii pildă pentru cei ce vin
Păstrându-ți strămoșeasca LEGE!”.
Versurile poeziei din care face parte motto-ul au fost compuse chiar de el. Deși nu a fost condamnat oficial, Ioan Mîndraș a fost „suspectat că a făcut parte din Organizația legionară a studenților din Cluj” (la acea dată era, de fapt, elev la Năsăud).
În anul 1953, s-a căsătorit cu Lucreția Olga Mîndraș cu care a conviețuit 65 de ani și cu care are doi copii, dr. Ionuc Mîndraș și arh. Doina Nejur.
Activitatea profesională a dr. Ioan Mîndraș începe în anul 1953 la Circa Sanitară Tiream din județul Satu-Mare, unde a lucrat ca medic de circumscripție (1953-1959). De aici a fost transferat în interes de serviciu la Spitalul Unificat Bistrița, unde a lucrat ca medic secundar în specialitatea boli infecțioase până în luna ianuarie a anului 1963.
În 15 ianuarie 1963 este încadrat prin concurs la Spitalul Unificat Zalău, unde a lucrat până în anul 1994 (1963-1977, medic specialist; 1977-1994, medic primar). În această perioadă a fost și medicul șef al secției Boli Infecțioase.
Pe lângă activitatea medicală, a fost președinte al Comitetului Sindical Sanitar al județului Sălaj, secretar al Colegiului Județean al Medicilor și Farmaciștilor și secretar al Filialei Sălaj a Uniunii Societăților de Științe Medicale.
Timp de 17 ani (1973 – 1990) a fost director adjunct al Direcției Sanitare a județului Sălaj și timp de un an și jumătate (iunie 1988 –noiembrie 1989) a fost, în aceeași instituție, director general.
Doctorul Ioan Mîndraș a fost o prezență activă în domeniul jurnalistic, publicând cu diverse ocazii, în ziarele locale, articole și materiale cu aspecte din activitatea cadrelor medicale, evenimente și consfătuiri cu teme medicale, materiale de educație sanitară etc.
A fost deopotrivă un profesionist de excepție, apreciat de pacienți și colegi.
În 26 martie a.c. ar fi împlinit frumoasa și venerabila vârstă de 90 de ani.
ce i asa cumplit???!!! a murit la 90 de ani,nu???daca avea 30 si doi copii minori de ex., aia da veste cumplita indiferent cine ar fi…
da asa e la noi …
D-zeu sa l ierte.!condoleante familiei.!