Șomaj în scădere și mai mulți angajați pe piața muncii din Sălaj

Două dintre principalele obiective urmărite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, în cursul anului trecut, au fost legate de combaterea șomajului și angajarea pe piața muncii din județ a celor care se aflau în căutarea unui loc de muncă, șomeri indemnizați sau neindemnizați.

Potrivit statisticilor prezentate de conducerea AJOFM în cadrul conferinței de presă ce a avut loc miercuri la sediul instituției din Zalău, la nivelul judeţului Sălaj, în anul 2017 începând cu luna februarie s-a menţinut un trend descendent al ratei şomajului până în luna mai, în timp ce în lunile următoare, până în luna august, rata şomajului a înregistrat o uşoară creştere cauzată în principal de înscrierea în baza de date a agenţiei, a absolvenţilor de învăţământ promoţia 2017, urmând ca în lunile ulterioare să se mențină trendul descendent pâna la sfârșitul anului. Pe parcursul anului 2017, rata şomajului în judeţul Sălaj a scăzut de la 5,37 la sută în ianuarie la 4,81 la sută în luna mai. În luna septembrie, rata şomajului a înregistrat o uşoară creștere ajungând la 5,38 la sută. În ultimile luni ale anului 2017 rata şomajului a fost descrescătoare, la 31 decembrie 2017 valoarea fiind de 4,68 la sută, cu 0,69 puncte procentuale (pp) mai mică decât la începutul anului şi cu 0,66 procente mai mare decât rata şomajului pe ţară (care era de 4,02 la sută). Anul trecut,  numărul total al şomerilor înregistraţi în Sălaj a cunoscut o evoluţie fluctuantă, ajungând de la 5.554 de persoane la finele lunii ianuarie, la 4.980 la finele lunii mai şi la 4.821 la finele anului 2017.

Numărul şomerilor înregistraţi, beneficiari de indemnizaţii de şomaj, a cunoscut, de asemenea, o scădere de la 1.478 persoane în luna ianuarie, la 869 persoane în luna iunie şi o creştere în ultimile luni ale anului 2017, ajungând în 31 decembrie la 1.079 persoane. În general, creşterile numărului de şomeri din perioada de vară corespund perioadelor de înregistrare în evidenţe  a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, în timp ce în perioada de iarnă creşterile reprezintă tendinţele normale cauzate, în principal, de activităţile de tip sezonier, anul 2017 fiind similar cu anul 2016. Din analiza evoluţiei numărului de şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM Sălaj, oficialii instituției spun că numărul de şomeri indemnizaţi a înregistrat valori mai ridicate pe parcursul primelor luni ale anului 2017. Numărul şomerilor neindemnizaţi s-a situat pe parcursul anului între 4.357 și 3.541 persoane.

Şomerii neindemnizati sunt, de regulă, persoane care fie că au ieșit din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj fară a se putea încadra, fie nu întrunesc condiţiile legale de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dar apelează la serviciile agenţiei pentru a-şi găsi un loc de muncă. Aceştia sunt persoane cu o pregătire inferioară, în majoritate provenind din mediul rural, care sunt nevoite să apeleze la autorităţile locale pentru obţinerea venitului minim garantat pentru a-şi asigura mijloacele de trai. Tot din această categorie a şomerilor neindemnizaţi, provine şi cea mai mare parte a şomerilor de lungă durată: tineri cu vârsta de sub 25 de ani aflaţi de peste 6 luni în şomaj şi adulţii cu vârsta de 25 de ani şi peste, care se află în şomaj de peste 12 luni.

Pornindu-se de la un număr de 5.427 şomeri înregistrati la nivel judeţean la sfârşitul anului 2016, în întreaga perioadă a anului 2017 s-au înregistrat fluxuri de intrări şi ieşiri, astfel:  -intrările efective în evidenţele agenţiei au fost de 6.339 persoane în căutare de loc de muncă, iar ieşirile de 6.936 şomeri. Șomajul a continuat, în 2017, scăderea înregistrată începând cu anul 2016, numărul încadrărilor în 2017 fiind mai mare cu 913 persoane decât al celor care au intrat în evidențele AJOFM Sălaj din cauza disponibilizărilor de personal. În ultimi doi ani, potrivit datelor prezentate de AJOFM, evoluţia şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a revenit uşor la tendinţele normale pentru ţara noastră, de reducere a acestuia pe perioada de vară şi de creşterea pe perioada  iernii.

Din punct de vedere al structurii pe grupe de vârstă a şomerilor înregistraţi, grupele de vârstă în care se regăsesc cei mai mulţi şomeri rămân grupele de 30-39 de ani şi 40-49 de ani. Ambele grupe de vârstă au înregistrat  numărul maxim de şomeri la sfârşitul anului 2017, fiind urmate de grupa de vârstă a tinerilor cu vârstă mai mica de 25 ani și de grupa de vârstă 50-55 ani. Un fapt îmbucurător este acela că, în luna ianuarie a acestui an, peste 500 de sălăjeni și-au găsit un loc de muncă și s-au angajat în județ, o cifră pe care AJOFM o raporta în anii trecuți, la nivelul a peste trei luni.

 

 

 

 

 

 

6 Thoughts to “Șomaj în scădere și mai mulți angajați pe piața muncii din Sălaj”

  1. Anonim

    Asta mai e director? pai nu-i CONDAMNAT???!!!

  2. Mai, papitoilor

    De ce nu sunteti sinceri?!
    A scazut somajul aflat in evidenta AJOFM (adica a somerilor aflati in plata).
    De somerii care nu mai primesc indemnizatie de somaj nu spune nimeni nimic.

    1. ha?

      Ai orbul găinii sau esti analfabet functional? Nu vezi sau nu intelegi ce scrie?
      Numărul şomerilor neindemnizaţi s-a situat pe parcursul anului între 4.357 și 3.541 persoane.
      „Şomerii neindemnizati sunt, de regulă, persoane care fie că au ieșit din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj fară a se putea încadra, fie nu întrunesc condiţiile legale de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dar apelează la serviciile agenţiei pentru a-şi găsi un loc de muncă”. In plus, aia neindemnizati, care au depasit de mult perioada de stat acasa pe banii nostri, sa se angajeze, geme orasul de anunturi cu tot felul de locuri de munca!

  3. Anonim

    Șomajul scade, salariile cresc, oare de ce tot pleacă din România 9 pers./oră?

  4. Repet, datele referitoare la somerii neindemnizati nu sunt exacte

    E o practica veche.
    Nici nu au cum sa fie exacte.
    Dupa ce a iesit din plata, AJOFM nu mai are nicio o informatie despre respectivul (poate pleca, de pilda, in strainatate, etc).
    Orice situatie referitoare la persoanele neindemnizate e din burta.
    In rest n-ai decat sa dai inainte cu jignirile, daca asta te face sa te simti mai…functional.

  5. Statisticile lu' Peste, ca pe vremea lui Ceasca

    „Numărul şomerilor neindemnizaţi s-a situat pe parcursul anului între 4.357 și 3.541 persoane.”
    De aici nu rezulta nici ca a scazut, nici ca a crescut, ci ca a variat intre aceste limite.
    Cel/cea care spune ca datele despre somerii neindemnizati sunt inexacte cam are dreptate.
    Foarte multe persoane in cautarea unui loc de munca, datorita situatiilor personale/pregatirii, incearca sa isi gaseasca un loc de munca fara sprijinul AJOFM (si nu vorbesc doar despre clientii PSD, care se angajeaza cu proptea politica).

Leave a Comment