Gala Caritabilă “Împreună pentru Iuliu Maniu”, desfășurată vineri, 16 februarie, la Restaurantul „Brilliant Parc” din Zalău, s-a dovedit a fi un real succes, evenimentul reușind să își atingă scopul pentru care a fost organizat – strângerea de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale a marelui om politic, de la Bădăcin. Organizatorii evenimentului au fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj în parteneriat cu Prefectura Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău şi publicaţia “Sălajul Pur şi Simplu”.
Evenimentul caritabil a fost prezentat de realizatoarea de emisiuni TVR Iuliana Tudor, printre invitaţi numărându-se Ştefan Bîlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, prof. univ. Ioan Bolovan şi prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, oficialități din conducerea municipiului Zalău și a județului Sălaj precum și din conducerea orașului Șimleu Silvaniei, parlamentari, reprezentanți ai Episcopiei Sălajului și Parohiei greco-catolice Oradea, medici, profesori și oameni de afaceri. La eveniment au fost prezenți și sălăjeni care, chiar dacă nu dețin funcții importante, au demonstrat că sprijinul și grija pentru patrimoniul nostru trebuie să ne preocupe pe toți, deopotrivă.
„Ceea ce se întâmplă în seara aceasta ar trebui să fie un model pentru toată ţara. Autorităţile şi Institutul Naţional al Patrimoniului nu vor reuşi niciodată singure să poarte de grijă patrimoniului din această ţară. Nu doar pentru că vorbim despre un patrimoniu bogat, frumos, dar şi cu probleme, ci şi pentru că el este al nostru, al tuturor, al comunităţilor locale, al comunităţii naţionale. De aceea, grija nu trebuie lăsată doar în sarcina autorităţii”, a spus Ştefan Bâlici, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului.
La rândul său, prefectul județului Sălaj, Florin Florian, a spus: „„Cred că acest eveniment este important din perspectiva faptului că putem evoca memoria marelui om politic Iuliu Maniu, un mare contributor la întemeierea statului modern român. Pentru că face parte din zestrea noastră naţională şi pentru că l-am identificat ca un element identitar al conştiinţei noastre naţionale, putem păstra vie memoria lui şi prin Casa Memorială de la Bădăcin”.
Invitațiile puse în vânzare de organizatori, în valoare de 200 de lei fiecare, dar și banii obținuți din licitația în care au fost aduse spre a fi vândute diferite obiecte de valoare – cărți valoroase, batiste vechi, cusute de mână, tablouri și alte obiecte, toate au fost achiziționate, de la primul până la ultimul obiect, de participanții la licitația organizată în scopul salvării casei Sfinxului de la Bădăcin. Cei prezenți la eveniment au avut parte și de un program muzical, susținut de artiști sălăjeni.
Organizatorii au strâns în urma acestui eveniment suma de 123.000 de lei, bani cu care se vor continua lucrările de reabilitare a casei-monument.
como a fost invitat de onoare
Da,invitat de onoare,numai cum el NU are onoare,nu a participat.
felicitari parintelui Borz Cristian