Trimişi în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, administratorii a patru firme de construcţii din Sălaj şi Bucureşti au fost condamnaţi, zilele trecute, de către magistraţii Tribunalului Sălaj.
Potrivit minutei instanţei, judecătorii au constatat legea veche ca fiind lege penală mai favorabilă celor patru inculpaţi. Astfel, Demjen Francisc, administrator al SC Demjen Construct SRL Borla, a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani şi 10 luni, pentru comiterea, în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2013, a infracţiunii continuate de evaziune fiscală. Potrivit oamenilor legii, el a înregistrat în contabilitatea firmei 75 facturi fiscale de cheltuieli ce nu aveau la bază operaţiuni economice reale, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de peste 172.000 de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit. Prejudiciul a fost parţial recuperat.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi cei trei afacerişti care l-au ajutat în activitatea infracţională. Astfel, Gheorghe Iosup, administrator al SC Europrest Biz GPC Bucureşti şi al SC Meta-Frez International SRL Bucureşti, a primit un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani şi opt luni, pentru comiterea, în perioadele 5 ianuarie-30 martie 2013 şi 6 noiembrie-16 decembrie 2013 a infracţiunii continuate de complicitate la evaziune fiscală. Mai exact, el a emis 25 facturi fiscale ce nu aveau la bază operaţiuni economice reale şi care au fost înregistrate în contabilitatea firmei din Borla, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat a fost de circa 56.000 de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit. Prejudiciu a fost recuperat parţial.
Prejudiciu nerecuperat în valoare de 153.000 de lei
Tot de complicitate la evaziune fiscală a fost găsit vinovat şi Ionel Bogdan, care a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani, după ce între 1 aprilie şi 17 mai 2013, în calitate de administrator al SC Marimart SRL Bucureşti, a emis către firma lui Demjen 20 de facturi fiscale ce nu au avut la bază operaţiuni economice reale, cauzând astfel un prejudiciu de 32.000 de lei bugetului de stat, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit, prejudiciu parţial recuperat.
Un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni a primit Vasile Iancu, şi el acuzat de complicitate de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului, în calitate de administrator al SC Welcomprest SRL Bucureşti, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, între 6 iunie şi 21 octombrie 2013, a emis către societatea sălăjeanului 30 de facturi false, în baza cărora Demjen Francis s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de peste 85.000 de lei, recuperat parţial.Magistraţii au admis în parte acţiunea formulată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi i-au obligat pe Demjen Francis în solidat cu ceilalţi inculpaţi şi cu părţile responsabile civilmente la plata către bugetul de stat a sumei de 153.000 de lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat, precum şi la plata de dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi aferente, calculate de la data scadenţei până la data achitării efective a debitului. În vederea recuperării prejudiciului amintit, instanţa a menţinut sechestrul asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj din data 12 ianuarie 2015 asupra conturilor bancare şi ale unor bunuri aparţinând lui Demjen.
Soluţia instanţei poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.