Cinci echipe de elevi, reprezentând Şcoala Gimnazială Sînmihaiu Almaşului, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău şi Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, se întrec, în această perioadă în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului educaţional „Cool să fii cool-t”, derulat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Manifestarea, coordonată de către cercetătorul ştiinţific Marin Pop, are ca temă „familia în perioada comunistă” şi îşi propune apropierea tinerilor de valorile patrimoniale. Astfel, fiecare dintre cele cinci echipe, cu sprijinul profesorilor lor de istorie, au amenajat în incinta Muzeului de Artă „Ioan Sima” o mică expoziţie temporară formată din diverse obiecte ce amintesc de „Epoca de Aur” – fotografii, cărţi, monede şi bancnote, milieuri, uniforme de pionier şi şoim al patriei, televizoare cu tub catodic, bibelouri, din care nu lipeşte binecunoscutul peşte din sticlă colorată, şi pe care le-au adunat de la părinţii şi bunicii lor. În plus, elevii au avut de realizat interviuri de istorie orală cu persoane care au trăit în perioada respectivă. Pe parcursul unei luni, cele cinci echipe vor fi în competiţie, câştigătoarea urmâns să fie desemnată unitatea de învăţământ care aduce în muzeu cel mai mare număr de vizitatori.
„Aţi lucrat fantastic, aţi adunat nişte piese absolut minunate. Ceea ce vedem în expoziţiile voastre ne face pe noi, cei care am fost contemporani cu piesele expuse, să retrăim emoţia fiecărui obiect, să rememorăm cu bucurie perioada copilăriei, a tinereţii. Sper ca o parte dintre obiecte să ajungă în colecţiile noastre, pentru că nicăieri un lucru nu este mai bine păstrat şi mai sigur de tranmis mai departe peste generaţii decât într-un muzeu”, le-a spus managerul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu, care a amintit, cu acest prilej, de campaniile derulate de către instituţie pentru realizarea unei colecţii de obiecte din regimul comunist, care nu a avut, însă, rezultatele sperate: „Noi ca muzeu nu avem o colecţie, pentru că nu a existat în liniile de dezvoltare a instituţiei aplecarea pentru această categorie de obiecte. Iar când ne-am trezit că ar trebui să avem o asemenea colecţia, a fost destul de târziu şi de câţiva ani ne străduim să facem campanii. Nu ne-a ieşit pe măsura aşteptărilor, dar nu dezarmăm, continuăm”.
„Cool să fii cool-t” este un proiect ce îşi propune să-i apropie pe tineri de valorile patrimoniale, prin implicarea lor directă în realizarea şi organizarea unei expoziţii, precum şi în promovarea ei.
Felicitări d-lui director Marius Pop din Sâmnihaiu Almaşului!