Speranța moare, dar nu se predă: peste 6.600 de sălăjeni visează frumos la restituirea taxei auto

 

Când trebuie să recupereze o anumită sumă de la contribuabil rău-platnic, știm cu toții că statul “nu are nici mamă, nici tată”. Este, oarecum, și normal să fie astfel. Totuși, contrar tuturor legilor echitabilității și, de foarte multe ori, chiar legilor în vigoare, statul român “uită” să folosească aceleași “principii solide” în cazul în care el este cel care datorează bani plătitorilor de taxe și impozite. Astfel, putem spune că, până astăzi, finanţiştii sălăjeni nu au emis nicio decizie  de restituire a taxelor de înmatriculare auto. Iar acest fenomen nu are loc doar pe raza județului nostru, ci la nivelul întregii țări.

Potrivit reprezentanților Direcției Județene a Finanțelor Publice (DJFP) Sălaj, la această oră, cele câteva mii de cereri adresate de proprietarii de autovehicule din judeţ sunt încă instrumentate de către specialiştii Fiscului. Mai precis, aceştia verifică dacă solicitanţii au datorii la stat, caz în care taxa este compensată cu ştergerea restanţelor financiare, iar deciziile emise sunt „de compensare” şi nu „de restituire”.

Conform unei informări făcute de Fisc, în județul nostru s-au înregistrat, până în prezent, 6.616 cereri pentru restituirea taxei auto, din momentul în care a intrat în OUG 52/2017 privind restituirea taxelor. Deși suma totală solicitată, în urma cererilor amintite, se ridică la aproape 17 milioane de lei, până în prezent, nu s-a restituit nici măcar un leu.

Potrivit aceleiași surse, următorul pas al celor de la Finanțe ar fi efectuarea tuturor calculelor accesoriilor ce li se cuvin solicitanţilor taxelor de înmatriculare, iar ulterior contactarea Ministerului Mediului pentru ca acesta să dea drumul la bani. Între timp, beneficiarilor restituirii li se va cere, tot de către Fisc, să-şi deschidă conturi bancare speciale pentru efectuarea viramentelor, în cazul în care nu au astfel de conturi.

Cererile de restituire mai pot fi depuse încă, dar doar până în 31 august 2018, conform legislaţiei acestea trebuind a fi însoţite de dovada de achitare a taxei, în original sau în copie, precum şi de cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare pentru autoturismul respectiv, din care să rezulte calitatea de actual sau fost proprietar al autoturismului. Dacă solicitantul nu mai are dovada plăţii, Fiscul este obligat ca, la cerere, să caute în propria arhivă documentul în cauză.

De asemenea, a fost reglementată şi situaţia în care proprietarul maşinii a plătit taxa, dar nu a înmatriculat autovehiculul respectiv, neavând astfel copii ale cărţii autovehiculului şi certificatului de înmatriculare. În acest caz, cererea de restituire trebuie însoţită de documentul de plată, în original, care să confirme plata taxei neutilizate, semnat şi ştampilat de la  Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule.

 

Promisiuni…

Cel puțin la nivel declarativ, Guvernele care s-au succedat de un an încoace la Palatul Victoria au promis că taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va restitui în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu pentru autovehicule în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Din păcate însă, am rămas doar cu promisiunile.

În ce priveşte sumele stabilite prin hotărârile judecătoreşti, acestea se restituie astfel: taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

4 Thoughts to “Speranța moare, dar nu se predă: peste 6.600 de sălăjeni visează frumos la restituirea taxei auto”

  1. Anonim

    Banii ar trebui sa se dea de unde am plătit.Adica la casieria Anaf-ului

  2. Cei de-am platit

    Ar trebui sa nu platim taxa asta noua, de o nascocesc astia acuma, pana nu ni se restituie cea deja platita…altfel de doua ori acelasi lucru.

  3. Anonim

    Fiscul nu trebuie sa meargă în arhiva.Totul este extrem de simplu.Cat timp tu ANAF ai eliberat o chitanță si s-a decis ca aceasta să fie restituita,o ai in baza de date fără să mai trimiți omul aiurea.Dar asa va place sa chinuiți omul.Ce conteaza daca ă inmatriculat sau nu autovehiculul dacă taxa ă fost achitată,ea trebuie restituită.La tribunal unii judecători cer copii după actele masinii,altă tîmpenie.Ai copie taxa confirmată de fisc si ei te intreaba de presiunea din roti.Toti vor prelungirea timpului de restituire a furtului, scuze ,a taxei si judecătoria si ANAF si statul.Toti e Hoti!

  4. Uzzi

    Decizii de restituire sau eliberat, nu este adevarat ca nu sau dat, am decizie de restituire pe cale amiabilă, dar nu am primit nici un leu. Am fost la ei şi am intrebat dacă mai trebuie refacuta cererea dupa noua lege, raspunsul a fost nu, cei cu decizii vechi vor primii banii primii, dar cand? Sau ne mintesc pe fata? Cine stie adevarul? Rusine anaf, rusine romania!

Leave a Comment