Pensii de mii de euro pentru “spuma” societății sălăjene

Aproximativ 8.900 de civili au încasat, la nivel național, pensii speciale în luna octombrie a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de Casa Naţională de Pensii citate de platforma economica.net. De acest privilegiu beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari și alte categorii.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale, plătiţi de Casa Naţională de Pensii, a crescut continuu din ianuarie 2017 și până în prezent. Concret, în ianuarie 2017 am avut peste 8.300 de români plătiţi cu pensii speciale de Casa Naţională de Pensii, numărul lor crescând de la o lună la alta până la aproape 8.900 de beneficiari în octombrieo cifră c ear putea ajunge la peste 9.000 în primăvara acestui an.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale plătiţi de Casa Naţională de Pensii nu a crescut substanţial după intrarea în vigoare a OUG care aduce schimbări legilor care reglementează acordarea pensiilor speciale. Numărul civililor care primesc pensie specială a crescut nesemnificativ în octombrie faţă de nivelul din septembrie, prima lună în care s-au produs efectele Ordonanţei de Urgenţă care afectează beneficiarii de pensii speciale. În octombrie am avut aproape 8.900 de civili plătiţi cu pensii speciale de către Casa Naţională de Pensii (CNPP), faţă de 8.745 – în septembrie.

Creşterea numărului de beneficiari de pensii speciale plătiţi de CNPP în octombrie 2017, faţă de luna septembrie este, într-adevăr, mai mare decât în intervalele lunare precedente, dar nu cu mult mai mare.

 68 de pensii speciale în Sălaj

Sălajul are în prezent 68 beneficiari de pensii speciale, din care 32 magistrați, 24 personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor și 12 auditori publici ai Curții de Conturi. Numărul total de beneficiari de prestații aflați în evidența CJP Sălaj este de 69.147 beneficiari.

Aceștia sunt beneficiari de pensii din sistemul public, beneficiari de pensii speciale (magistrați, grefieri, auditori publici ai Curții de Conturi, etc.) și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari, refugiați, deportați, detașamente de muncă, soț supraviețuitor etc.). Dacă ne gândim, de exemplu, la “revoluționari”, în județul Sălaj, deja semnele de întrebare încep să se înmulțească, cel pu’in cele referitoare la autenticitatea acestor “eroi”.

La nivelul lunii decembrie 2017, suma alocată pentru plata drepturilor tuturor beneficiarilor aflați în evidența CJP Sălaj a fost de 61.772.429 lei din care 412.654 lei pentru pensiile aferente magistrațiilor, 110.352 lei pentru pensiile aferente personalului auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor și 88.187 lei –  pentru pensiile aferente auditorilor Curții de Conturi.

În județul nostru, cea mai mare pensie este o pensie specială a unui magistrat, de 18.474, în timp ce 6.521 reprezintă cea mai mare pensie din sistemul public de pensii. Pensiile speciale ale civilor sunt plătite de la bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor sociale. În prezent, pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80 la sută din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă.

Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80 la sută din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă. Magistraţii pensionaţi au luat, în medie, în penultima lună a anului trecut, de peste cinci ori mai mulţi bani la pensie de la bugetul de stat – prectic, din banii tuturor contribuabililor – decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care ei au virat-o la sistemul de pensii publice, de-a lungul anilor.

Leave a Comment