Anul 2018 aduce schimbări importante în învăţământul din România. Una dintre modificări îi vizează pe liceenii din anul terminal, care vor susţine examenul de Bacalaureat după o metodologie nouă. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018. Competenţele de comunicare în limba română sau într-o limbă străină şi cele digitale vor fi susţinute în perioada 12 – 22 februarie, după ce în anii anteriori, probele orale se dădeau cu câteva zile înainte de probele scrise, în luna iunie.
Potrivit calendarului, prima probă este cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limbă română (probă A), programată în 12 februarie 2018, urmată în data de 13 februarie de cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limbă maternă (14.15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie, liceenilor le vor fi testate competențele digitale (probă D), iar în perioadă 21-22 februarie, cele lingvistice într-o limbă de circulație internațională (probă C).
Probele scrise vor debuta în 25 iunie, cu testarea la limba și literatura română (proba Ea), urmată de cea la limba și literatura maternă (proba Eb), în 26 iunie, şi de proba obligatorie a profilului (probă Ec), în 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării (proba Ed) se va desfășura în 28 iunie.
Absolvenții claselor a XII-a care vor susține la vară Bacalaureatul au la dispoziție modele de subiecte în vederea pregătirii celor două examene, elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), mai precizează sursa citată.
O altă noutate, deocamdată la stadiu de proiect, se referă la reintroducerea educaţiei fizice ca probă obligatorie a Bacalaureatului. Printre noutăţile care i-ar viza pe elevii din învăţământul liceal ar fi adoptarea unui nou plan cadru, proiect pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Educaţiei. Rămâne de văzut dacă oamenii şcolilor vor opta pentru reducerea numărului disciplinelor inutile, despre care se vorbeşte de ani de zile.
Apoi, începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii ar putea avea pe bănci un manual unic, la fiecare disciplină în parte, scos de Editura Didactică şi Pedagogică a Ministerului Educaţiei. Chiar dacă dacă numeroşi profesori şi experţi în educaţie s-au declarat împotriva acestei modificări, invocând că elevii au nevoie de diversitate, Guvernul a aprobat în luna decembrie un proiect de lege în acest sens. Pentru a intra în vigoare, iniţiativa are nevoie de votul Parlamentului.
Pentru următorii elevi de clasa a XII-a ar putea exista şi o a treia şansă la Bacalaureat, însă, deocamdată, ideea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, nu s-a concretizat într-un proiect de lege. În lucru este şi ideea ca lucrările la examenele naţionale să fie corectate online, de către profesori, fie de acasă, fie din centrele de evaluare. Ministerul Educaţiei şi STS pregătesc un sistem de securitate digital care să permită acest lucru.