Un proiect derulat la nivel național, de educație financiară destinată copiilor și adolescenților, proiect ce are ca scop principal promovarea educației financiare în rândul școlarilor și liceenilor implementat de OTP Bank România, va debuta marți, 14 noiembrie, la Zalău, așa cum organizatorii acestor cursuri au promis în vară la întâlnirea reprezentanților Fundației și ai OTP Bank România, cu mass-media din județ. Peste 3 500 de elevi din România au beneficiat, până în prezent, de cursurile Fundației „Dreptul la Educație”, susținute la nivel național.
Metodele predagogice utilizate de către lectorii Fundației se bazează pe interacțiune și reunesc concepte din psihologie, comunicare și marketing, iar informațiile prezentate în cadrul sesiunilor de pregătire fac referire la concepte economice și financiare de bază, într-un limbaj adaptat vârstei elevilor. Metodologia de învăţare folosită de Fundație în cadrul cursurilor predate se numește “Edutainment” și se bazează pe interacţiune, promovând un mediu motivant pentru tineri. Această metodologie reuneşte concepte din psihologie, comunicare și marketing, iar informațiile prezentate în cadrul sesiunilor de pregătire fac referire la concepte economice și financiare de bază, într-un limbaj adaptat vârstei elevilor, considerând experiența de peste 20 de ani a Fundației Fáy András, înființată de OTP Bank în Ungaria.
„Activitatea Fundației Dreptul la Educație este una dintre prioritățile OTP Bank România, în dorința de a le oferi tinerilor acces la proiecte de educație financiară care să îi ajute în alegerile pe care le fac pe termen lung. Este important ca viitorii adulți să fie responsabili din punct de vedere financiar, iar investiția OTP Bank România într-un proiect de educație financiară care a cunoscut o amploare din ce în ce mai mare după momentul implementării, în 2014, ne motivează să fim un membru și mai activ al comunităților”, a declarat László Diósi – CEO, OTP Bank România şi Președinte al Fundației „Dreptul la Educație”. Trebuie menționat faptul că aceste cursuri nu implică niciun fel de obligație din partea elevilor, nu sunt însoțite de materiale publicitare și nu promovează activitatea specifică a unei bănci anume, ci principiile financiare valabile în tot sistemul bancar.
Elevii Colegiului Național “Silvania” – primii beneficiari ai cursurilor gratuite de educație financiară din județul Sălaj
Aproximativ 200 de elevi de la Colegiul Național „Silvania” din Zalău vor participa, începând de astăzi, la cursurile de educație financiară susținute de trainerii Fundației Dreptul la Educație. Este vorba despre elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a. În timpul cursurilor, elevii vor învăța diferite concepte financiare, în conformitate cu vârsta lor. Astfel, elevii din clasa a IX-a vor învăța despre valoarea unui produs, sistemul financiar și agenții economici dintr-un stat, vor explora diferite metode de gestionare a banilor de buzunar și vor participa în mod active, pe înțelesul lor, la dezvoltarea unei strategii financiare.
Liceeni din clasele a X-a vor discuta despre profilul aferent unei persoane independente din punct de vedere financiar, vor învăța despre ceea ce înseamnă siguranța financiară și ieșirea din așa numita zonă de confort, precum și care este efectul asupra comportamentului uman. De asemenea, vor afla despre instrumentele financiare din piață și vor participa alături de colegii de clasă la conceperea unei strategii de investiții. Liceeni de clasa a XI-a vor învăța cum să își planifice, gestioneze și monitorizeze bugetele personale, vor analiza instrumentele financiare existente pe piață, vor participa la dezvoltarea unei strategii financiare și vor afla despre ceea ce înseamnă riscul și cum să își facă un profil financiar, în funcție de “apetitul” la risc.
Gabriel Oprea, Branch Manager OTP Bank România – sucursala Zalău: „Adolescenții au nevoie de o educație financiară sănătoasă, pe înțelesul lor”
Directorul sucursalei OTP Bank România sucursala Zalău, Florin Gabriel Oprea, ne-a declarat: “Suntem bucuroși că OTP Bank România, prin fundația sa, va oferi copiilor și tinerilor sălăjeni oportunitatea de a se familiariza cu aceste noțiuni importante și care le pot forma o concepție clară despre ce înseamnă finanțe, un card bancar, un bancomat sau un depozit, oferindu-le totodată posibilitatea de a alege în viitor din multitudinea de opțiuni financiare puse la dispoziție de o bancă, oricare ar fi aceea. Adolescenții din Zalău, participanți la această primă sesiune de cursuri, vor putea alege la finalul acestor cursuri, ce să facă cu economiile lor, cu micile venituri sau cu banii pe care îi primesc în diferite împrejurări, precum și către ce bancă să se îndrepte. Educația financiară trebuie să facă parte din spectrul educațional al fiecărui tânăr, este o necesitate pe care viitorul o impune tot mai mult”.
Toate modulele au acelasi scop, și anume însușirea unor noțiuni de bază despre educația financiară și sunt bazate pe o metodologie și concepte precum edutainment (educational and entertaining = educație prin divertisment), lucru în echipă, planificare pe termen lung și asumarea riscului. Cursurile se desfășoară, în această săptămână, în zilele de marți, miercuri și joi, iar săptămâna viitoare în zilele de luni 20, marți 21 și miercuri 22 noiembrie. (P)