“Luna Cadourilor” devine pentru cei mai mulți sălăjeni, „luna dezastrelor financiare”

Val de scumpiri fără precedent la produsele alimentare – poate cel mai dureros „punct nevralgic” al românilor –  dar și la energie, gaze naturale și carburanți. Iar dacă am pomenit de creșterea prețului la carburanți, este aproape inutil să mai adăugăm efectul în lanț generat de creșterea prețului pe acest segment.

Conform analiștilor, ne așteaptă una dintre cele mai grele ierni din ultimii 25 de ani, cel puțin din punct de vedere al prețurilor, vinovate fiind, în cea mai mare parte creșterile de prețuri pentru aproape toate categoriile de bunuri, în special cele alimentare. Dacă constatăm faptul că acest fenomen crește sub ochii noștri exact înaintea Sărbătorilor de Iarnă, efectul este, parcă, și mai dezolant.

Cartofii – aliment de bază la români -, ouăle şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie faţă de luna precedentă, în timp ce, în categoria mărfuri nealimentare, cele mai severe creşteri de preţuri au fost consemnate în cazul energiei electrice şi termice şi al combustibililor, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate la sfârșitul săptămânii trecute. Situația în prezent este, însă mult mai gravă față de datele publicate de INS, având în vedere faptul că statistica este întocmită conform datelor existente în lunile septembrie și octombrie. Astfel, procentele sunt, în prezent, cu mult mai mari decât cele prezentate în statistica INS iar acest lucru poate fi observat cu ușurință de orice client care face cumpărături indiferent despre ce magazine vorbim.

Pâinea a fost primul produs care a suferit, din luna august și până acum, creșteri de preț ce depășesc în prezent 30 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, potrivit INS, preţul legumelor şi al conservelor de legume, pe segmentul „Alte legume şi conserve de legume” a crescut cu 8 la sută, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 6,63 la sută (octombrie față de septembrie), fructele proaspete cu 7 la sută şi cartofii cu 5,50 la sută.

Realitatea existentă în absolut toate magazinele din țară arată, însă, total diferit față de procentele de 1 sau 2 la sută, prezente prin statistici, cel puțin la două dintre produse: ouă și unt, produse la care prețul s-a dublat în ultima decadă a lunii octombrie, scumpirea fiind de aproape sută la sută, în unele cazuri chiar de 110 la sută. Dacă un pachet de unt la un magazin tip „supermarket”, costa în august/septembrie aproximativ 4,5 – 5 lei, același pachet de unt, de calitate medie sau chiar inferioară, nu mai poate fi găsit sub prețul de 7 lei în prezent. Untul de o calitate superioară are prețuri cuprinse între 8 și 11 lei, chiar 12 lei la unele magazine, pentru 200 de grame de produs.

Prețul unui ou a ajuns, de la 40 sau 50 de bani, la 1 leu sau chiar 1, 2 lei. Ouăle de casă au, în prezent, prețuri de care cineva cu venituri mici sau medii, cu greu se mai poate apropia: 1,5 până la 1,7 lei pentru un ou de mărime medie.

Potrivit INS, scumpirile consemnate în cazul untului  au fost  de… 4,80 la sută, însă este vorba despre scumpiri existente în prima jumătate a lunii octombrie față de luna septembrie. Realitatea prezentului însă arată cu totul altceva, din moment ce prețul unui pachet de unt a ajuns la 10 – 11 lei în prezent.

A mai crescut, de asemenea, prețul fructelor şi conservelor de fructe (+2,54 la sută) şi al produselor lactate (+1,07 la sută) şi brânză de oaie (telemea), de 1,05 la sută. În privința produselor lactate acesta este doar începutul, întrucât analiștii economici așează aceste produse în fruntea listei cu produse care urmează să se scumpească dramatic în cursul lunilor noiembrie și decembrie.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, preţul energiei electrice a urcat cu 7 la sută al combustibililor cu aproximativ 5 la sută şi al energiei termice cu un procent de aproximativ 2 la sută. Pe total mărfuri alimentare, preţurile au crescut cu 1,28 la sută, în octombrie faţă de luna precedentă, iar cele nealimentare au urcat cu 1,74 la sută. La servicii, tarifele au crescut cu 0,16 la sută.

Reiterăm faptul că statistica a fost întocmită în baza prețurilor existente în luna septembrie comparate cu cele din luna octombrie, adevăratul val de scumpire de la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie nefiind cuprins în aceste cifre. Sălăjenii trec și ei, ca orice român, prin situații de-a dreptul disperate din acest punct de vedere. Este suficient să te apropii de o pompă de benzină și să constați că prețurile au urcat în interval de doar câteva zile, de la 4,7 lei, pe medie, la aproape 5,5 lei, o creștere dramatică și fără precedent având în vedere procentul cu care combustibilul a crescut în interval de doar câteva zile.

Locuitorii Sălajului vor simți mai rău efectul acestor scumpiri

Categoriile de populație care vor avea cel mai mult de suferit sunt pensionarii și familiile cu venituri mici și medii, așa cum sunt, în majoritate, familiile sălăjenilor. Nu mai este un secret faptul că suntem județ „fruntaș” în privința sărăciei și a veniturilor scăzute pe cap de locuitor, salariile medii în Sălaj fiind cu aproape 20 la sută mai mici decât un salariu mediu obișnuit al unui alt județ din țară. Luând aceste date în calcul, nu mai există niciun dubiu asupra faptului că locuitorii din județul nostru vor simți și mai rău acest val de scumpiri, aflat, așa cum spun analiștii, abia la început.

Din păcate, veștile pentru perioadele următoare sunt cel puțin la fel de proaste. Vor urma scumpiri la produsele lactate (iaurt, brânzeturi, lapte) carnea de porc și de vită, fructe, în special citrice, cafea, precum și noi procente cu plus la produsele de panificație. Într-un cuvânt, “Luna Cadourilor” se va dovedi a fi, de fapt o lună a adevăratelor dezastre pentru bugetele slăbite ale sălăjenilor. Nu trebuie uitat faptul că facturile la gazele naturale și energia electrică vor fi cele care vor lovi în aceste luni, cel mai tare, în bugetul fiecărei familii, nu mai adăugăm medicamentele pe care majoritatea dintre cetățeni  sunt nevoiți să le achiziționeze lună de lună, ratele la bănci care, evident, și acestea au crescut, astfel încât să avem deja certitudinea că iarna care ne bate la ușă va fi una dintre cele mai grele, din punct de vedere financiar, din ultimii ani.

Creșterea prețurilor la alimente pare să nu fie un fenomen singular, specific doar pieței românești. Alimentele s-au scumpit la nivel mondial, iar specialiștii din acest domeniu au început să vorbească deja despre o criză planetară. În termeni exacți, indicele general al prețurilor la alimente, calculat de Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU, a urcat în luna septembrie cu aproape 40 de procente față de aceeași lună a anului 2007.

 

 

 

3 Thoughts to ““Luna Cadourilor” devine pentru cei mai mulți sălăjeni, „luna dezastrelor financiare””

  1. Anonim

    Multumim, din inima, partidului! Tot inainte, pe calea socialismului multilateral dezvoltat!

  2. Anonim

    Ha, ha ha…..ce ati votat si ce ati primit?

Leave a Comment