Savoarea bucatelor tradiționale i-a strâns laolaltă pe zălăuanii iubitori de mâncare bună și distracție

Festivalul  Național Tradiții și Obiceiuri Românești – “Cânt și Joc pe Plai Străbun”, primul festival de acest gen din țară care a îmbinat două dintre cele mai frumoase și iubite arte – cea culinară tradițională și muzica și dansul popular, s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, 10,11 și 12 noiembrie, în municipiul Zalău. Această primă ediție s-a dovedit a fi un succes, dat fiind numărul celor care au participat pe parcursul celor trei zile de sfârșit de săptămână, la acest eveniment, demonstrând o dată în plus faptul că mâncarea bună, mai ales atunci când este preparată sub ochii degustătorilor de maeștrii artei culinare, dar și distracția de calitate, nu pot da greș niciodată, indiferent de “rețeta” aleasă. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 10 noiembrie, la festivități fiind prezent primarul municipiului, Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Balajel și oficialități județene.

Evenimentul a fost organizat în parcarea din spatele Primăriei muncipiului, acolo unde au fost amenajate spațiie pentru gătit, tarabele cu preparate tradiționale și băuturi, tarabele cu produse de panificație și locurile în care cei prezenți au putut degusta preparatele. Tot în acest loc a fost amenajată și scena pe care artiștii dansului și cântecului popular au evoluat în fața publicului în cele trei zile de festival. Asociația Culturală Euro Est Alternativ a prezentat, în deschiderea festivalului, echipele și ustensilele ce au fost folosite de maeștrii bucătari, fiind  prezentate publicului și costumele populare, câteva dintre preparatele ce au fost pregătite cu pricepere de bucătari, fiind lansată totodată și expoziția muzeului de obiecte țărănești.

Au fost prezentate și diferite tehnici de preparare a murăturilor, fiind dezvăluite celor prezenți o serie de secrete care, respectate ca la carte, asigură savoarea și calitatea preparatului final. Fanfara “Promenada” a susținut, în cursul serii de vineri, un concert de excepție, momentul fiind urmat de un spectacol muzical coregrafic – ,,Cânt și Joc pe Plai Străbun” – susținut de ansambluri folclorice din județele Sibiu, Mureș, Arad, Cluj, Maramureș și Sălaj, cu Ansamblul Folcloric “Columna” și Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum”, spectacol organizat de Casa Municipală de Cultură Zalău.

În tot acest timp, Maeștrii Artei Culinare – Adrian Szucs-Machete, Radu Zărnescu, Gianny Bănuță, Iulia Drăguț și mulți alții au pregătit delicioasele jumări, cărora cu greu le-a putut rezista cineva, dar și alte preparate din carne de porc, folosind metode și ustensile tradiționale. La final, au fost prezentate ceaunele cu mâncăruri, spre încântarea dar și… pofta de nestăvilit a celor prezenți. Peste 100 de kilograme de cartofi au fost copți, după lăsarea serii, în “Jarul Vrăjitoarelor”, mirosul îmbietor al acestor produse, gătite la focul și jarul  lemnelor aduse, din belșug, de organizatori aducând la poarta evenimentului tot mai mulți zălăuani.

Potrivit organizatorilor, prima ediție a acestui eveniment de amploare și-a propus să îmbine degustările de produse tradiționale românești din preparate de porc  – șorici, cârnați, jumări, caltaboș, maioș, coaste la grătar, pulpă umplută, gulaș, ciorbe, friptură la cuptor cu sosuri, ciolan la grătar, tochitură moldovenească, tocănițe ardelenești – gătite de adevărați magicieni ai artei culinare – Adrian Szucs-Mahete, Gianny Bănuță, Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, toate preparatele fiind pregătite pentru a oferi un adevărat spectacol, desfășurat în acordurile oferite de momentele artistice din spectacolele muzicale-coregrafice susținute de ansambluri folclorice și artiști sălăjeni, cât și din alte județe.

Deviza acestei prime ediții a constat în promovarea și menținerea patrimoniului culinar românesc, promovarea și susținerea unei alimentații sănătoase bazate pe utilizarea produselor locale de calitate și promovarea produselor tradiționale românești prin punerea în valoare a tehnicilor de preparare autentice. Pe parcursul celor trei zile, în cadrul festivalului, au fost oferite peste 4.000 de porții cu preparatele tradiționale celor prezenți, maeștrilor români alăturându-se bucătari din Germania și Macedonia, toate reprezentațiile fiind urmate de sesiuni de degustări pentru public.

 

Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a declarat la deschiderea evenimentului:

“Festivalul Național Tradiții și Obiceiuri Românești – Cânt și joc pe plai străbun este primul și cel mai mare festival gastronomic de acest gen din țară, iar acest lucru nu poate decât să ne onoreze și să ne bucure deopotrivă. Le mulțumesc maeștrilor bucătari sosiți în municipiul nostru din toate colțurile țării și din străinătate la inițiativa lui Chef Adrian Szucs și a Asociației Culturale Euro Est Alternativ, pentru talentul, profesionalismul lor și pentru faptul că au reusit încă din prima zi a evenimentului să surprindă într-un mod foarte plăcut publicul din Zalău. Le mulțumesc, totodată, în mod special Iuliei Drăguț, lui Radu Zărnescu și Adrian Szucs, pentru onoarea și oportunitatea de a fi primul primar din țară care sprijină promovarea tradițiilor culinare prin intermediul acestui tip de festival gastronomic, cât și pentru surpriza oferită”.

Prima ediție a acestui festival unic în România – o producție Masters of Flames Culinary Division România cu participarea filialelor ACEEA Mureș, Cluj, București, Arad, Iași și Brașov  – a demonstrat faptul că tradițiile românești desprinse din registrul infinit al Artei Culinare, a reușit să reprezinte un moment de distracție de calitate, de curiozitate pentru cei mici și cei tineri și, de ce nu, desfătare gastronomică pentru toți zălăuanii participanți. Un semnal evident pentru autoritățile județene în privința faptului că acest gen de evenimente ar trebui să fie organizate mai des, nu doar în municipiu, ci și în alte localități ale județului, acolo unde sălăjenii nu au ocazia prea des să se bucure de un eveniment cu mâncare tradițională, muzică și dans popular aduse laolaltă într-un eveniment de acest gen.

 

 

2 Thoughts to “Savoarea bucatelor tradiționale i-a strâns laolaltă pe zălăuanii iubitori de mâncare bună și distracție”

  1. Anonim

    o tiganiada romaneasca ! o coada imensa la care nu merita sa stai !
    o „pomana porcului” made PSD. Unde toti votanti PSD au primit o portie gratis

  2. Anonim

    Una dintre poze=doi porci hamesiti in fata troacei de latura!

Leave a Comment