Colecții și Colecționari din Sălaj: gafele Poștei Române, numismatică, medalistică și filatelie cu tematici captivante

Anuarul “Colecții și colecționari din Sălaj”, apărut sub egida Editurii Mega din Cluj-Napoca, a ieșit de sub tipar în această săptămână. Anuarul Asociației Colecționarilor din Sălaj continuă, prin acest volum VI, tradiția anilor precedenți și include în paginile sale contribuții ale membrilor asociației, ale colaboratorilor și a unor colecționari din țară. Diversitatea domeniilor de colecție este reflectată și de cuprinsul volumului, cu o gamă de interes variată. De la filatelie, istorie poștală și cartofilie, numismatică și medalistică, până la contribuții legate de istoria radioului, bibliofilie și un preambul al centenarului Marii Uniri ce va avea loc anul viitor. Editorii volumului, Emanoil Pripon și Daniel Mureșan, au pregătit atât spre delectarea celor pasionați, cât și a celor care doresc să afle informații inedite sau să admire fotografii ori colecții rare, articole dintre care amintim: Emisiunea de Bancnote românești a anului 1917, Bătălii celebre și războinici legendari pe monede, Centenar Mărăști, Mărășești, Oituz, Taxis – Serviciile poștale pe teritoriul Sălajului între anii 1552-1556, matematica în filatelie și alte articole atent documentate, bineînțeles, însoțite de fotografii alb-negru și color, un volum tipărit în condiții grafice excelente.

 Erori în lanț la o carte poștală cu orașul Cehu Silvaniei

Un articol inedit din cuprinsul anuarului este cel care, prin situația expusă și fotografiile care îl însoțesc, stârnește deopotrivă amuzamentul și uimirea, este cel referitor la o greșeală de proporții repetată a Poștei Române, o mostră de lipsă de profesionalism și de minimă implicare a instituției care a editat și editează în continuare diferite cărți poștale. Este vorba despre povestea unei ilustrate cu o imagine din centrul orașului Cehu Silvaniei al anilor ’80, editată de trei ori într-un interval de aproximativ 30 de ani. Gafele ni se înfățișează încă de la prima ediție a ilustratei, cea din 1982, în fotografie fiind prezentat un bloc din centrul orașului Cehu Silvaniei, iar pe verso apărând, cu un firesc specific doar Poștei Române, “Vedere din Șimleu Silvaniei”.

Zece ani mai târziu, în 1992, poza rămâne tot aceeași, iar greșeala nu dispare nici ea. Poșta nu ține cont nici de faptul că, în zece ani, lucrurile s-au mai schimbat prin Cehu și s-ar fi impus, dacă tot a rămas inițiativa, o fotografie nouă. Se continuă șirul gafelor după încă zece ani, în 2002. Poșta consideră că efortul de a șterge, prin photoshop, sigla Trăiască Partidul Comunist Român” este mult mai mic decât cel pe care l-ar fi depus dacă ar fi executat o fotografie nouă, în anul de grație 2002. Dar lucrurile rămân la fel, ilustrata este identică, după mai bine de 30 de ani. Iar ca dezastrul să fie complet, pe verso-ul vederii stă scris cu litere de-o șchioapă “Centrul orașului Cehu Silvaniei, județul Maramureș”. Comentariile sunt de prisos, însă, dacă v-am convins despre ineditul articolelor ce compun acest volum al Anuarului Colecționarilor Sălăjeni, atunci cu siguranță veți fi curioși să descoperiți în conținutul lui și alte scrieri și fotografii interesante, inedite, ce nu pot fi găsite în nicio altă apariție editorială din România.

 

 

Leave a Comment