Poliția sălăjeană desfășoară, în această perioadă, o serie de acțiuni în municipiu, orașele și comunele din județ, pe linia respectării de către pietoni a regulamentului rutier. Evenimentele grave și deosebit de grave, cu consecințe tragice, nu au ocolit județul nostru nici în acest an iar accidentele rutiere produse din vina pietonilor au băgat în spital 14 sălăjeni, în timp ce pentru un sălăjean nu s-a mai putut face nimic, acesta pierzându-și viața.
O secundă de neatenție, obiceiul extrem de periculos de a sta cu ochii pe telefon, graba și ignorarea deliberată a celor mai elementare reguli de circulație, în calitate de pieton, se termină de cele mai multe ori cu consecințe foarte grave, ireversibile. Dacă teama față de o amendă nu îi pune în gardă pe unii dintre pietoni, poate că gândul că într-o secundă, îți poți pierde viața, poți nenoroci o familie și trimiți, totodată, în hățișurile îngrozitoare ale unui dosar penal, un șofer nevinovat, ar putea însemna un semnal de alarmă în rândul celor care încalcă sistematic aceste reguli care, nu de puține ori reprezintă de fapt linia atât de firavă dintre viață și moarte.
Coordonatorul acțiunii de joi, din Zalău, subcomisarul de poliție Gabriel Coman, ne-a declarat:
„Desfășurăm o acțiune pentru depistarea pietonilor care încalcă regulile de circulație, fiind vizate, în special, traversările neregulamentare, prin loc nepermis sau pe culoarea roșu afișată de semafor. Acest gen de contravenții reprezintă a treia cauză generatoare de accidente rutiere la nivelul județului Sălaj. Avem 15 accidente grave înregistrate în acest an și evident, multe alte evenimente rutiere cu consecințe mai puțin grave, toate având ca și cauză pietonii care ignoră regulamentul și se angajează în traversări imprudente, prin loc nepermis ori circulă neregulamentar pe marginea carosabilului sau chiar pe carosabil. Statistica ultimelor luni cuprinde, din păcate, 14 pietoni implicați în evenimente rutiere produse exclusiv din vina lor, aceștia ajungând în stare gravă la spital,dar și un sălăjean care și-a pierdut viața. Uneori aplicăm și avertismente, însă, așa cum practica a demonstrat, efectul acestora este aproape inexistent. Prin urmare, cei care ignoră regulamentul riscând să provoace evenimente ce pot avea consecințe tragice, atât pentru ei cât și pentru ceilalți participanți la trafic, trebuie să știe că amenda, deloc mică, este ceea ce îi așteaptă. Această acțiune se desfășoară în tot județul, timp de mai multe zile, astăzi (joi, n.red) fiind prima zi.
Referitor la acțiunea pe care o conduc, în municipiu, dispozitivele sunt amplasate în mai multe zone iar pe parcursul întregii zile, desigur, vom schimba locurile în care vom acționa. Multe dintre locurile pe care le alegem nu sunt, așa cum este și firesc, ușor de reperat de către participanții la trafic”, a conchis seful Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Zalău, subcomisarul Gabriel Coman. Echipajul care a acționat la orele dimineții a surprins, așa cum era și firesc, pietoni care au încălcat regulamentul și au traversat prin loc nepermis ori pe culoarea roșie a semaforului. Unul dintre pietoni a traversat chiar în dreptul locului în care se afla un polițist, acest lucru demonstrând, deși nu mai era nevoie, faptul că unii cetățeni nu țin cont de pericolele la care se expun și ignoră cu desăvârșire chiar și echipajele, aflate la doar câțiva metri distanță de ei.
Polițiștii au aplicat, în cursul zilei de joi, 93 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 19.720 lei.
ieri, pe la ora 19:15 la trecerea de pietoni din fata pietei Astralis, soferita dintr-un Mercedes S-Klass, de culoare bej, cu nr. SJ __ DDL, vorbea la telefon , in fata unui echipaj de la Politia ROmana, intr-o dacie cu nr de MAI ____. Politisti au observant ca soferita vorbeste la telefon, au „simtit” ca soferita ii sicaneaza, si tot nu au avut nici o reactive.
p.s. totul am filmat pe camera de pe bord, unde se vede clar ca soferita vorbeste la telefon, ca nu ii lasa pe politisti sa se incadreze pe banda exterioara, se vede ca politisti se uita atent la sofer sa vada cine e persoana care accelereaza cand ei semnalizeaza schimbare benzii de mers,
poate ca noua conducere a Politiei Romane din Salaj -Zalau, o sa dea drumul si la SISTEMUL DE MONITORIZARE A TRAFICULUI din oras, cel care are in component si 5 radare fixe, cel care poate depista pe langa vitezomani si pe cei care trec pe culoare rosie, neacordare de prioritate, etc
tot timpul politia se plange de lipsa de personal si de dotari ! dar au la dispozitie de 3 ani de zile acest sistem si POLITIA ROMANA, in frunte cu conducerea IJP Salaj, au refuzat in mos sistematic sa se foloseasca de o investitie de 4 milioane de euro. Doar cele 5 radare fixe ar face munca a cel putin 10 politisti de la rutiera. Si asa nici nu ar mai fi tentati sa primeasca mita. Dar cred ca asta e si motivul pentru care nu vor acest sistem. Ar fi mult mai greu sa faci o selectie pe cine amendezi si pe cine nu, cine e smecher si cine e fraier !
Atentie la trecerile de pietoni,mai ales pe strada Crasnei,pietonii sint zburataciti ca gainile in marele dispret al soferilor,este o adevarata aventura sa traversezi strada,soferii se cred stapanii strazii.Lipsa educatiei isi spune cuvantul si cu cat au masina mai „bengoasa”cu atat sint mai agresivi.Iar politia bineinteles nu vede nu aude !
cand l-am vazut pe seful Politiei Zalau vorbind la telefon in timp ce conducea.
Pai daca nici cei care aplica legea nu o mai respecta, atunci ce sa astepti de la ceilalti conducatori auto.