Electricitatea a reuşit să ne ofere o dezvoltare extrem de rapidă şi să dezvolte foarte multe tehnologii moderne. Până şi clasicul bec cu incandescentă a ajuns să fie mult prea învechit din punct de vedere al eficienţei, fiind surclasat de alte becuri, cum ar fi cele cu LED.
Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să îşi instaleze în exterior proiectoare LED, iar motivele sunt extrem de multe şi de interesante:
- Oferă o iluminare foarte puternică. Pot să facă extrem de clară întreaga curte, chiar şi pe timp de noapte;
- Au o durată de viaţă foarte mare. Un proiector LED funcţionează aproximativ 50000 de ore fără oprire, ceea ce îi oferă proprietarului flexibilitatea de a nu schimba becul în fiecare lună.
- Consuma puţină energie electrică. Consumul de energie al unui proiector LED faţă de orice alt tip de proiector, este cu până la 50% mai mic. Acest lucru reprezintă o investiţie pe termen lung şi foarte lung.
- Nu se încălzesc. Becurile clasice se pot încălzi extrem de mult şi pot genera o serie de probleme, însă proiectoarele LED nu se încălzesc şi nu emana niciun fel de căldură.
Cum se aleg aceste proiectoare?
Este adevărat că un proiector LED este destul de costisitor, chiar dacă sunt găsite şi modele acceptabile, cum sunt cele de pe comenzi.ro. Faptul că este costisitor va solicita mai multă atenţie la achiziţie, deci obţinerea unei eficiente mai mari. Printre elementele care contează la achiziţia unui astfel e produs se numără:
Nivelul de luminozitate. Puterea proiectoarelor se măsoară în Watti şi cu cât numărul este mai mare, cu atât produsul va fi mai luminos. În specificaţii, nivelul de luminozitate poate să fie notat şi în lumeni, unitate de măsură ce pare a deveni noul standard mondial în ceea ce priveşte luminozitatea.
Temperatura culorii. Este caracteristică ce oferă aparenta luminii şi se măsoară în Kelvin. Cei care doresc o lumină asemănătoare cu lumina zilei vor avea nevoie de o temperatură de aproximativ 5500-6000k, în timp ce persoanele care doresc un alb cald, vor avea nevoie de 2700 K.
Tipul de alimentare. Proiectoarele LED moderne se pot alimenta în mai multe moduri. Cel mai popular mod este, evident, alimentarea de la reţea, însă are marele dezavantaj de a necesita mereu o conexiune la reţeaua electrică. Cel mai interesant este reprezentat de alimentarea solară, însă este posibil ca autonomia de iluminare să nu fie suficient de mare, dacă se optează doar pentru acest tip de alimentare.
Rezistenţa la intemperii. De cele mai multe ori, proiectoarele LED sunt alese pentru exterior. Tocmai de aceea rezistenta la intemperii are o importanţă uriaşă. Produsul ales trebuie să facă faţă cu brio la praf, apă, lovituri, zăpadă şi îngheţ, în aşa fel încât să îşi poată face treaba fără probleme, indiferent de starea vremii.
Unghiul de iluminare. Nu în ultimul rând, contează unghiul de iluminare. Pentru spaţiile mari, este nevoie de un unghi cât mai larg, care poate să disperseze lumina pe o suprafaţă mare. Spaţiile mici pot avea şi un unghi de iluminare ceva mai mic.
balarii !!! asteptam ceva mult mai tehnic !