Proiectul “Voluntari Rari” a ajuns la final

Asociația Prader Willi din România în parteneriat cu Stația OMV 1 Zalău a derulat, în perioada 1 iunie – 31 octombrie 2017  proiectul „Voluntari RARI”- finanțat prin programul Campionatul de Voluntariat OMV Petrom, Ediția 2017 cu suma de 2.500 Euro. Inițiator al proiectului la Zalău a fost Dorica Dan, președinte APWR, ANBRaRo, ARCrare și cu sprijinul oferit de Darko Emese, coordonator.

Beneficiarii acestui proiect au fost copiii din Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare „NoRo” Zalău, familiile acestora, un grup de tineri cu dizabilități, voluntarii OMV Petrom și APWR, echipa de conducere și specialiştii de la Centrul NoRo.

Cei implicați în proiect au instruit un număr de 20 de voluntari (10 voluntari OMV PETROM și 10 voluntari APWR). Instruirea a cuprins o parte teoretică (informare cu privire la proiect, responsabilități, informații despre beneficiarii din proiect, calendar de evenimente) și o parte practică (vizita centrului, cunoașterea și interacțiunea cu copiii și tinerii în cadrul activităților de grup și terapii individualizate.

R_ari – voluntarii au ajutat persoanele afectate de o boală rară, prin asta au dat dovadă că sunt cu adevărat rari.

A_mbițioși – au demonstrat că sunt ambițioși pentru a face diferența și în a produce schimbarea.

R_esponsabili – și-au asumat responsabilitățile în ceea ce privește desfășurarea activităților.

I_nimoși – și-au exprimat generozitatea față de persoanele cu dizabilități.

Voluntarii au dat dovadă de implicare în activitățile de educație și stimulare a copiilor și tinerilor cu dizabilități produse de boli rare. Au sprijinit procesul lor de integrare în comunitate, i-au ghidat în timpul activităților, și-au adus aportul în accelerarea progresului,  au stabilit noi legături de prietenie. Implicarea voluntarilor oferă noi perspective, noi activități interactive și noi prietenii.

Activitățile din proiect au fost: „Învățăm, împărtășim și acumulăm experiență”, „Playdecide”, „Joacă-te cu mine în parc”, „Atelierele de joacă”, „Probă de Zbor” alături de tine, „Campanie Stradală”.

Activitățile din proiect au contribuit la facilitarea unei relații pozitive între copil și voluntar, stimularea atenției, dezvoltarea imitației, interacțiunii sociale și a creativității, îmbunătățirea abilităților grafo-motorii, dezvoltarea abilităților care sporesc independența, deprinderea unor comportamente noi care înlocuiesc comportamentul de autostimulare, expunerea copilului la situații noi de învățare, îmbunătățirea stării fizice și emoționale, stimularea limbajului și a abilităților cognitive, dezvoltarea imaginației, creativității și a gândirii abstracte, îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor cu dizabilități produse de boli rare.

Promovarea activităților din proiect a avut ca impact o mai bună informare și sensibilizare a comunității cu privire la problematica bolilor rare.

 

 

 

Leave a Comment