La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, a apărut o nouă carte. Este vorba despre volumul lui Traian Ience, „Dicționar ilustrat de arhaisme și regionalisme din zona Creaca – Jibou – Țicău”, publicat în colecţia „Ethnos”.
„Moștenirea lingvistică a înaintașilor noștri reprezintă un bun, care din păcate astăzi nu este valorificat aproape deloc. Utilizarea arhaismelor și a regionalismelor în zilele noastre a rămas încă vie în lumea satului doar în rândul persoanelor vârstnice. Și asta nu pentru mult timp, pentru că tânăra generație nu mai e interesată de a învăța și acest gen de cuvinte, avalanșa de neologisme provenite din limba engleză pur și simplu invadându‑ne”, susţine autorul în „Cuvânt înainte”.
Acesta mărturiseşte că ideea proiectului s-a născut în timp ce aduna obiecte pentru muzeul satului din Borza, pe care l‑a înființat în 2014: „Am realizat că majoritatea celor ce ni le donează sau a celor care ne vizitează nu cunosc denumirea acestora sau la ce foloseau. Așa stând lucrurile, am hotărât să adun și să notez aceste cuvinte în ideea că în timp vor folosi măcar pentru aducere aminte a modului în care am vorbit cândva noi ce trăim pe aceste meleaguri. Acesta a fost începutul, dar repede mi‑am dat seama că nu e suficient, că e nevoie ca să consemnez cât mai multe cuvinte și expresii uitate sau pe cale de a fi uitate”.
Toată munca de cercetare s-a întins pe parcursul a mai bine de trei ani, misiunea fiindu‑i ușurată de faptul că el însuşi folosea o mare parte dintre cuvintele culese. Pentru ca explicațiile date să fie înțelese mai bine, pentru multe cuvinte Traian Ience a considerat că folosirea unor imagini sugestive va duce mai ușor la înțelegerea sensului acestora.
Lucrarea cuprinde peste 1.600 de cuvinte și expresii, însă autorul nu consideră că este una completă. „Există în mod sigur multe cuvinte pe care nu le‑am scris din cauză că nu le cunosc, nu le‑am auzit sau pentru că pe unele le‑am scăpat din vedere pur și simplu. Culegerea acestui gen de cuvinte va continua și cine știe, poate peste ani le voi aduce și pe ele în atenția cititorilor”, punctează Traian Ience.