Asigurarea asistenţei medicale primare continuă să fie o problemă în unele localităţi din Sălaj. Datele Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, în judeţ, asistenţa medicală primară se desfăşoară prin 117 medici de familie care au contract cu instituţia. Dintre aceştia, 58 sunt în mediul urban, iar 59, în rural. „Luând în calcul media de la nivel naţional, de 1.800 locuitori ca număr optim de persoane înscrise pe lista unui medic de familie pentru asigurarea unui nivel de calitate a asistenţei medicale, în judeţ ne confruntăm cu un deficit de 16 medici de familie, din care 11 în mediul rural”, a precizat Olga Stana, preşedinte-director general al CAS Sălaj, joi, 26 octombrie, în cadrul Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice.
Celor cinci comune în care nu există de ani buni un medic de familie – Coşeiu, Lozna, Treznea, Zalha şi Zimbor, li s-au adăugat, în acest an altele două: Gîrbou şi Camăr, situaţia în care cetăţenii sunt nevoiţi să se adreseze specialiştilor din comunele învecinate, a adăugat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Potrivit spuselor sale, alte şase comune – Almaşu, Ip, Măerişte, Sîg, Surduc şi Valcău de Jos, precum şi două oraşe – Şimleu-Silvaniei şi Jibou se au deficit de medici. „Neatractivitatea acestor comune rezidă în principal din numarul mic de asiguraţi existenţi în localităţile respective: Zalha – 908, Lozna – 966, Zimbor – 1.004, Treznea – 1.041, Coşeiu – 1.178)”, susţine Olga Stana. Aceasta a mai spus că pentru atragerea medicilor şi stabilitate în mediul rural, cabinetelor din mediul rural, în funcţie de condiţiile de desfăşurare a activităţii, li se acordă un procent de majorare a punctajului „per capita”, care în judeţul Sălaj variază între un procent – Crişeni şi 29 de procente – Ip, Surduc.
Pensionarii, cei mai mari consumatori de medicamente
De asemenea, conducerea instituţiei a încercat, în colaborare cu DSP, Colegiul Medicilor din România şi autorităţile locale să promoveze, în judetele învecinate, locaţiile fără medici, iar consiliile locale să acorde diverse facilităţi specialiştilor care se stabilesc în zonele respective.
Datele statistice mai arată că pe listele medicilor de familie din Sălaj figurau înscrişi în 30 septembrie, 213.256 persoane, din care 114.720 în mediul urban şi 98.536 în mediul rural. Din acest total, aproape 17 la sută sunt persoane neasigurate, care beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale, respectiv: servicii medicale în situaţii de urgenţă, depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, servicii de planificare familială şi activităţi de suport.
În ceea ce priveşte asistenţa farmaceutică, aceasta este organizată în 83 de farmacii, dintre care 39 în mediu urban şi 44 în mediu rural, plus 17 puncte de lucru, în care îşi desfăşoară activitatea 180 de farmacişti. În comunele Crasna, Sărmăşag, Ip, Boghiş, Nuşfalău, Ileanda, Sîg, Hereclean şi Vîrşolţ, funcţionează câte două sau chiar trei farmacii. „Prezenţa farmaciilor este corelată cu existenţa medicilor de familie în localitatea respectivă. În comunele în care nu există un astfel de specialist, sunt puncte de lucru ale farmaciilor”, a mai spus şefa CAS Sălaj. Conform spuselor sale, în perioada ianuarie-septembrie 2017, au fost eliberate 431.898 de reţete, cu o valoare compensată de 48,7 milioane de lei. Cei mai mari consumatori de medicamente gratuite şi compensate, sub aspect valoric, sunt pensionarii, cu peste 44 la sută din total, urmaţi de persoanele cu handicap (27,7 la sută), salariaţii (10,23 la sută) şi copiii (9,2 la sută).
În Treznea există o construcţie nouă, modernă, frumoasă pentru cabinete medicale. Mulţi locuitori din Treznea sunt înscrişi la medici din Zalău, o parte la medicul din Agrij, iar alta, la medicul din Meseşeni, care vin o dată pe săptămână pentru reţete şi consultaţii. Dacă ar veni un medic la noul cabinet din Treznea, toţi ne-am înscrie la dânsul, inclusiv cei din satul Bosna. Şi nu credem că n-ar fi mulţumit. Maiales că Treznea este la o aruncătură de băţ – 14 km, circa 10-15 minute – de Zalău.