Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Sălaj, lt. col. Adrian Cigăran, a prezentat în cadrul conferinței de presă ce a avut loc luni, 16 octombrie, la sediul inspectoratului, activitatea instituției pe trimestrul al III-lea al acestui an. Evenimentul s-a bucurat și de participarea comandantului Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, col. Sebastian Clițan, ofițerul sălăjean numit la comanda unității clujene în primăvara acestui an. La conferință a participat și maiorul Olimpia Chende, din partea Biroului de relații cu presa.
Pornind de la obiectivele asumate de M.A.I. şi Jandarmeria Română pentru anul 2017, I.J.J. Sălaj a acţionat şi în trimestrul al III-lea al anului pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului şi îmbunătăţirea permanentă a serviciului prestat, executând o gamă largă de misiuni specifice de menţinere şi asigurare a ordinii publice, intervenţie, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, acţiuni speciale şi antiteroriste, precum şi acţiuni în cooperare / colaborare cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu.
Pe segmentul ordinii și siguranței publice, Jandarmeria sălăjeană a participat la 130 de misiuni, din care două au fost acțiuni de protest, 101 manifestări cultural-artistice, două manifestări sportive și 25 alte misiuni pe raza județului.
43 dintre aceste misiuni au fost pentru aplanarea unor conflicte în diverse situații, dar și în urma unor apeluri telefonice venite din localitățile județului. 144 de jandarmi au participat la aceste misiuni iar amenzile aplicate au fost în cuantum de 6.500 de lei. Pentru menținerea ordinii publice au fost executate 1.830 de misiuni, prin patrule mixte în mediul urban și rural. Au fost amintite și misiunile organizate pentru combaterea furturilor agricole de sezon, mai ales în localitățile cu grad ridicat de risc, din acest punct de vedere.
În perioada de referință au fost executate un număr de 210 misiuni date în competenţă Jandarmeriei Române (conform Legii nr. 550/2004), dintre care au fost amintite în cadrul conferinței misiunile executate în zona instituţiilor de învăţământ și acţiuni punctuale în pieţe, târguri sau în alte zone de interes operativ, astfel: 114 în staţiuni montane şi trasee turistice adiacente; 62 acţiuni executate în zona instituţiilor de învăţământ; 10 acţiuni executate în pieţe, târguri, oboare; 24 acţiuni executate în alte zone de interes operativ.
Cu ocazia executării acestor misiuni au fost constatate 12 infracţiuni independent (32 infracțiuni împreună cu poliția), s-au aplicat 295 sancţiuni contravenţionale soldate cu amenzi în cuantum de peste 95.000 de lei. Misiunile executate în cooperare cu alte instituţii, au fost în număr de 70, în special alături de Poliție, SRI, organele silvice. În privința executării mandatelor de aducere a unor persoane, au fost executate 72 de misiuni. Au fost constatate și 20 de infracțiuni în colaborare cu Poliția.
În cadrul conferinței, șeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj -Napoca, sălăjeanul Sebastian Clițan, colonel cu aproape 30 de ani de experiență în serviciu, a supus atenției mass-media câteva date despre Unitatea pe care o conduce, a doua ca mărime și volum de activitate pe țară, după București.
Din 28 septembrie 2016, unitatea poartă denumirea onorifică “Ștefan Cicio-Pop”. Conform legii, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca funcţionează în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, ca structură destinată organizării si executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice şi de combatere a infracţionalităţii in zona de responsabilitate teritorială care cuprinde judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare și Sălaj.
Dintre misiunile la care această unitate participă au fost amintite evenimentele culturale de amploare (seria de concerte Untold, concerte, meciuri de fotbal etc), misiuni la care jandarmii au acționat și acționează pentru menținerea ordinii, a unui climat de siguranță, prin misiuni specifice adaptate riscurilor și tensiunilor la nivel european, mai ales sub aspectul amenințărilor teroriste. Jandarmii clujeni acționează în tot arealul de nord vest al țării, pentru salvarea / evacuarea bunurilor şi persoanelor în caz de calamităţi naturale, salvarea / căutarea persoanelor dispărute, intervenţia pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor şi dezastrelor, pentru asigurarea ordinii publice pe timpul adunărilor cu public numeros, asigurarea ordinii publice pe timpul vizitelor oficiale și restabilirea ordinii publice când a fost grav tulburată, precum și în mule alte genuri de misiuni.