Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj a organizat şi desfăşurat, vineri, 13 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, o întâlnire pentru a clarifica activitatea şi contextul în care sunt solicitate avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, la care au participat 150 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, proiectanţi, reprezentanţi ai societăţilor comerciale care deţin construcţii şi funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Cu acest prilej, reprezentanţii ISU au prezentat cele mai importante aspecte privind obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, ţinând cont şi de faptul că termenul legal de prorogare a expirat în 30 septembrie. De asemenea, specialiştii din cadrul compartimentului de avizare autorizare al ISU au răspuns întrebărilor formulate de către cei prezenţi şi au lansat invitaţia de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000-50.000 lei. În lista construcţiilor şi amenajărilor care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt cuprinse şcolile şi grădiniţele, unităţile de administraţie publică, lăcaşurile de cult, spitalele, centrele de copii şi bătrâni, gările şi autogările, parcările cu peste 10 locuri, centrele de agrement, unităţile de primire turistică, halele şi spaţiile de depozitare, construcţiile sportive cu minim 200 de locuri în interior sau cu 1.000 de scaune în aer liber, spaţiile de birouri sau unităţile financiar-bancare de peste 600 de metri pătraţi.
În primele opt luni ale anului 2017, la nivelul judeţului Sălaj au fost depuse 135 solicitări pentru vederea emiterii avizelor și autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, au fost emise 45 avize de securitate la incendiu și 30 de autorizații de securitate la incendiu. “Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 700 de cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.