Medicul sălăjean Horea Jidveianu, şeful Compartimentului Chirurgie şi ortopedie infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, este, din nou, ţinta unor acuzaţii venite din partea unui pacient şi a părinţilor acestuia.
Doctorului i se reproşează nu doar lipsa de profesionalism, ci şi dezinteres faţă de problema pacientului. Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, Andrei, un licean în vârstă de 17 ani, relatează pe scurt experienţa pe care a avut-i cu chirurgul zălăuan şi recomandă cunoscuţilor săi să îl evite. „În luna Iunie am fost operat la claviculă la Spitalul Judeţean Zalău, de către dr. Horea Jidveianu. Atunci mi-a montat două broşe (un fel de cuie, se vede în poză). Când a trebuit să mi le extragă, nu mi-a putut extrage numai una, timp de patru ore pe masa de operaţie nu a putut face nimic, recomandându-mi să o las acolo unde e «că nu are nicio treabă»(zice el). În 12 octombrie, după o grămadă de drumuri la spitale, cu ajutorul lui Dumnezeu şi multumită unul doctor de la Cluj, broşa a fost extrasă, ajungând deja la un centimetru de a-mi intra în plămân. P.S: Dragi prieteni!!! Dacă vreodată (nu vă doresc) veţi avea vreo problemă de ordin ortopedic, nu vă recomand să vă lăsaţi pe mâna doctorului Jidveianu! Vă spun din propria experienţă”, a scris adolescentul pe contul său de Facebook.
Postarea lui a generat o serie de reacţii puternice în mediul online şi i-a determinat pe mulţi să îşi expună propriile experienţe neplăcute cu acelaşi medic.
Povestea implantului dispărut
Augustin Câmpean, tatăl tânărului operat la claviculă, ne-a declarat că primul contact pe care l-au avut cu medicul incriminat s-a petrecut în luna iunie a acestui an, după ce fiul său a suferit un accident de bicicletă. „Am ajuns la Urgenţă, unde a fost diagnosticat cu fractură de claviculă. În ziua următoare a fost consultat de către dr. Jidveianu, singurul ortoped peditru din Spitalul Judeţean, care ne-a spus binevoitor că trebuie operat, pentru a-i fi implantate nişte broşe de 7-8 cm lungime, care să îi fixeze clavicula timp de aproximativ o lună. Pentru extragerea lor, am mers la începutul lunii august la acelaşi medic, însă acesta nu a găsit una din broşe. I-a făcut anestezie locală, dar nu a putut scoate decât o piesă, pentru cea de-a doua, fiul meu fiind supus, în ziua următoare, unei intervenţii chirurgicale ce a durat patru ore. Şi de această dată, fără succes”, povesteşte tatăl, potrivit căruia, la ieşirea din operaţie, doctorul i-ar fi spus acestuia: „Am vrut să-i rup clavicula ca să-i scot broşa, dar mi-a fost milă”.
Îngrijorat, i-a cerut lui Jidveianu să îi recomande un alt specialist care să îi ajute odrasla, însă, acesta l-ar fi asigurat că nu va fi nicio problemă dacă broşa rămâne acolo unde e. „Ce m-a deranjat foarte mult că atunci când a văzut că nu îi iese operaţia, nu a mai vrut să ştie nimic despre pacient. L-am rugat să îmi recomande un specialist care să ne poată ajuta, însă mi s-a replicat că nu e nicio problemă dacă broşa aceea rămâne acolo unde e. Mi-a replicat că sunt oameni veniţi de pe front cu schije şi care au trăit mult şi bine acolo. «Lăsaţi-o acolo, că nu se întâmplă nimic», mi-a spus”, susţine Augustin Câmpean. „Nu am putut să mă consolez cu gândul că rămâne un corp străin în copilul meu, aşa că am mers la Cluj-Napoca, pentru o a doua părere”, continuă tatăl lui Andrei.
„Sunt preot şi trebuie să iert”
La examinarea făcută la CT s-a văzut că broşa respectivă ajunsese într-un mănunchi de vase de sânge, însă, din fericire, nu afectase nimic. Adolescentul a fost operat din nou, de această dată cu succes. „Totul a durat 40 de minute. Medicul i-a făcut o altă incizie, a găsit broşa şi a scos-o. Ne-a spus că degeaba au căutat-o cei de la Zalău, câtă vreme nu au căutat-o unde trebuia. Chirurgul de la Cluj ne-a spus că dacă mai stăteam puţin, lucrurile s-ar fi complicat, broşa fiind la circa un centimetru distanţă de plămân”, explică Augustin Câmpean.
Acesta este hotărât să nu facă vreo plângere la adresa medicului Horea Jidveianu: „Am înţeles că Jidveianu a fost depăşit de situaţie, dar m-a deranjat modul în care s-a comportat cu noi. Atâta a putut, am priceput asta, dar faptul că nu ai aplecare faţă de pacient, că nu te interesează care va fi parcursul lui, asta ţine de educaţie. A fost nepricepere în primă fază, după care ne-a întors spatele. Nu vreau să fac nicio plângere. Eu sunt preot şi trebuie să iert şi aşa l-am mobilizat şi pe Andrei să iertăm, să-i arătăm clemenţă, dar bine ar fi ca pe viitor să fie mai responsabil, pentru că totuşi lucrează cu copiii. Păcat că la Zalău avem un spital aşa de frumos şi pus la punct, dacă nu avem specialişti. La Cluj nu au condiţiile de la noi, dar tot acolo trebuie să mergem când avem probleme de sănătate”.
Reclamat pentru jigniri şi neglijenţă
Nu este pentru prima dată când medicul sălăjean este acuzat pentru atitudinea lui faţă de bolnavi. La Serviciul Reprezentantul Pacientului din cadrul SJU Zalău, au fost întregistrate, în acest an, două reclamaţii care îl vizează pe dr. Jidveianu, iar anul trecut, alte trei. „Oamenii reclamă atitudinea jignitoare, faptul că îşi neglijează pacienţii – neglijenţă care duce la deteriorarea stării de sănătate a pacienţilor, refuzul de a consulta pacienţi programaţi, cu bilet de trimitere, folosind replici precum «nu e treaba mea» sau «dispari de la uşa mea», dar şi discriminarea pe care o manifestă; de-a lungul anilor au fost mulţi părinţi de etnie romă care au menţionat că au fost ignoraţi doar pentru că sunt romi. Au mai fost cazuri când a refuzat să explice familiei diagnosticul şi tratamentul, motivând că nu se coboară la nivelul de opt clase, el având 25 de ani de studii”, ne-a declarat Adina Sabadâş, coordonatorul Serviciului Reprezentantul Pacientului. Potrivit acesteia, cazurile cu componentă etică au fost direcţionate către Consiliul de etică, care a demarat o cercetare în privinţa cazului. În urma celor semnalate, conducerea Spitalului l-a sancţionat pe medic cu un avertisment. La rândul său, dr. Jidveianu a contestat în instanţă decizia de sancţionare, procesul fiind pe rolul Tribunalului Sălaj.
Plângeri au fost depuse şi la Colegiu Medicilor Sălaj, însă de fiecare dată a fost scos basma curată. După cum ne-a declarat dr. Liviu Oroian, preşedintele Colegiului, în acest an, pe numele colegului său a fost făcută o singură plângere, care este încă pe rol.
Contactat, managerul SJU Zalău, Laurenţiu Barna, a refuzat să se pronunţe în privinţa acuzelor ce i se aduc angajatului unităţii, dat fiind procesul amintit. „Ce pot spune? Ce soluţii a dat Colegiul Medicilor? Dar Consiliul de Etică? Iar eu când l-am avertizat, ne-a acţionat în instanţă!”, a fost răspunsul scurt al conducătorului celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj.
Un nenorocit acest doctor….veterinar jidvoianu . La ferma de porci e locul lui ..