Sute de elevi zălăuani au marcat marţi, 10 octombrie, în centrul municipiului, Săptămâna Spaţiului Cosmic. Cu acest prilej, copiii de toate vârstele, de la cei de grădiniţă, la cei din ciclul liceal, au pregătit diverse proiecte dedicate acestui moment: unii au creat machete reprezentând planete şi sateliţi, alţii au prezentat scenete, s-au costumat în corpuri cereşti, exploratori, cosmonauţi ori rachete.
„Este cel mai mare proiect educativ ce are ca temă spaţiul cosmic. L-am demarat în 2006 şi l-am extins în fiecare an, prin adăugarea de noi unităţi de învăţământ. Aşa se face că dacă în primii ani erau implicaţi doar elevii de liceu, ulterior li s-au alăturat şi cei din ciclul gimnazial, primar şi chiar cei de grădiniţă. În acest an avem circa 700 de copii participanţi. Ne-am dori ca pe viitor să avem un observator astronomic la Zalău”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Maria Pop.
Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată anual între 4 și 10 octombrie, aceste zile punctând două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spațiului și semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești (10 octombrie 1967).
Ediția din 2017 a Săptămânii mondiale a spațiului (World Space Week — WSW), are la bază tema „Explorând noi lumi în spațiu”, ce se concentrează pe identificarea următoarelor obiective de explorare spațială: Luna, planeta Marte sau și mai departe, prilejul fiind o oportunitate prin care publicul larg poate fi informat despre contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane. În plus, este cadrul ideal prin care poate fi stârnit interesul tinerei generații către domeniul științei și tehnologiei.
La Zalău, din 2006, sub denumirea ,,Cu mic, cu mare….prin Univers !„, actiunea a stârnit an de an interesul a tot mai multor unități de învățământ care s-au alăturat miilor de evenimente înregistrate de tot globul pământesc.